Utazás macskával. Tirus a szállítóboxával.

Utazás macskával

Fajtatiszta, törzskönyves cicák esetében gyakran merül fel az a probléma nyáron, hogy mi legyen a cicussal. A kinti cicatulajdonosok számára könnyebben orvosolható ez a probléma, jó szomszédi viszony esetében csak meg kell kérniük a szomszédot, adjon enni és inni a macseknak. De mi a helyzet a benti cicákkal? Az utazás macskával szóba jöhet vagy mindenképp otthon kell maradnia a cicának? Lássunk pár szóba jöhető megoldást.

Mi legyen a cicával a nyaralás alatt?

Nyáron sok macskatulajdonos teszi fel magának a fenti kérdést. Mi legyen féltve őrzött kincsével a nyaralás idején. A szerencsések magukkal tudják vinni négylábú családtagjukat is. Léteznek már macskabarát szálláshelyek, sőt múzeumok is.

A kevésbé szerencsések kénytelenek otthon hagyni cicájukat. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha egy megbízható rokonra vagy barátra bízzuk a cicát. Írjátok fel neki a tennivalók listáját, mutassátok meg, mit és hol talál a lakásban. Hangsúlyozzátok ki, hogy miből, mennyit ehet a cica, hogy kerüljön elé minden nap tiszta ivóvíz, és hogy legyen kitakarítva naponta a macskaalom.

Azok számára, akik nem merik, vagy nem tudják rábízni senkire cicájukat a távollétük idejére kézenfekvő lehetőségnek tűnik egy cicaszitter fogadása, így a cicusnak nem kell elhagynia birodalmát, kevésbé stresszes számára a távollétetek.

Legvégsőbb esetben választhattok egy macskapanziót is, ennek kiválasztása ugyanúgy, mint a cicaszitter kiválasztása is, gondos körültekintést igényel. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy egy nem megfelelő hely kiválasztásával akár életveszélyes betegségekkel is megfertőződhet szobatigrisetek.

Utazás macskával

A maine coonnal való nyaraláshoz első körben találni kell egy macskabarát szálláshelyet. Be kell szerezni a cica beutazáshoz és hazautazáshoz szükséges papírjait (ezt minden esetben kérdezzétek meg állatorvosotoktól), illetve a megfelelő strapabíró és stabil szállítódobozt.

A szállítóboxokon általában feltüntetik, hogy milyen járművön lehet bennük szállítani a cicát. Maine coonok esetén, amennyiben már kiskorában valószínűsítjük, hogy fogunk vele utazni, érdemes a kifejlett méretéhez illő szállítót választani (ezt egyébként is érdemes, mert állatorvoshoz mindenképp el kell vinni a cicust). A szállítódobozba tegyétek be négylábú kedvencetek mellé kedvenc játékát és az egyik plédjét, hogy ismerős dolgok vegyék őt körül.

A repülőgépen történő szállításhoz szükség lesz egy, a tetején nem nyitható szállítóboxra, míg buszon és vonaton, illetve autóban megfelelő az elején és a tetején is nyíló szállítóbox.

Fontos, hogy vigyük magunkkal a cicusunk által jól ismert etető- és itatótálat, valamely kedvenc játékát, illetve alvóhelyéül szolgáló kedvenc elvihető fekhelyét, illetve kedvenc plédjét vagy párnáját, acélból hogy vegyék körül ismerős illatok. Szükségetek lesz még macskaalomra is.

Utazás macskával. Tirus a szállítóboxával.
Fontos a megfelelő szállítóbox kiválasztása

Amennyiben a nyaralás során is tervezitek, hogy magatokkal viszitek a különböző kirándulóhelyekre a cicust, érdemes beszerezni egy manapság egyre divatosabbá váló panorámás, jól szellőző hátizsákot, amit direkt erre a célra gyártanak.

Autóban sose hagyjátok egyedül cicátokat a tűző napon, nehogy hőgutát kapjon. Iktassatok közbe megfelelő számú pihenőt, amikor a kis kedvencetek lefetyelhet egy kis vizet. Ne lepődjetek meg rajta, ha bársonytalpú kedvencetek rosszul viseli az utazást, legyetek erre is felkészülve. Jó, ha van nálatok állatok számára gyártott helyhez szoktató pelenka alátét és papírtörlő is a problémás esetekre.

Nyaralás a mi esetünkben

Összefoglalásként engedjétek meg, hogy rangsoroljam a fent leírt megoldási javaslatokat. Mióta Tirus nálam van nem sokszor voltam több napos nyaraláson. Mivel rokonoknál szálltunk meg, ezért nem vihettem Őt magammal, mert nem volt macskabiztos a környezet. Emiatt közeli, macskaszerető családtagom gondjaira bíztam Tirust. Leírtam neki minden tudnivalót, megmutattam neki minden szükséges dolgot Tirus ellátásához kapcsolódóan.

Abban az esetben, ha nem rokonlátogatásra mennék, hanem szállodában szállnék meg és találnék cicabarát szállodát, illetve a nyaralás programja is olyan lenne, hogy jöhetne velem Tirus is a hátiszákban kirándulni vagy erdőben sétálni, esetleg cicabarát múzeumot találnánk a környéken, akkor magammal vinném Tirusomat is egy kis világlátásra.

Cicapanzióba nem szívesen adnám be és cicaszitter személyében sem szívesen engednék be vadidegen embert a lakásomba. Én ezt a két lehetőséget sorolom az utolsó helyekre.

Remélem, hogy jelen írásommal tudtam pár hasznos ötlettel szolgálni Nektek és könnyebben meg tudjátok tervezni ez alapján a nyaralásotokat szobatigrisetekkel vagy nélküle.

Related Posts
Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Tiramisu alszik a macskajáték egerével.
Milyen macskajátékokat válasszunk maine coonunknak?

A maine coonok a legnagyobb házimacska fajta, ezért a méretükből adódnak vannak bizonyos különbségek a számukra alkalmas macskajátékok és a Read more

Érdemes macskakiállításokra járni? Tirus a macskajátékával.
Érdemes macskakiállításra járni?

Biztos sokatokban megfogalmazódott már a címben található kérdés, azaz érdemes-e macskakiállításokra járni. Most egy kis segítséget szeretnék Nektek adni és Read more

Hogyan változtassuk macskabiztossá a lakást?
Tippek a macskabiztos lakás kialakításához

Ismét egy nagyon fontos témához érkeztünk. Lássuk, hogyan tehetitek lakásotokat macskabiztossá saját magatok és újonnan érkező négylábú családtagotok érdekében. Ezzel Read more