Érdemes macskakiállításokra járni? Tirus a macskajátékával.

Érdemes macskakiállításra járni?

Biztos sokatokban megfogalmazódott már a címben található kérdés, azaz érdemes-e macskakiállításokra járni. Most egy kis segítséget szeretnék Nektek adni és elkalauzolni Benneteket a macskakiállítások csodálatos, de nem minden esetben veszélytelen világába.

Egy kis történelem

  • 1871: Az első macskakiállítást Londonban rendezték meg.
  • 1887: Megalapul Angliában az első macskaegyesület, a National Cat Club, amely egyesület még máig működik.
  • 1895: Első ízben nyeri el a Best in Show címet egy maine coon, Cosey.
  • 1949: Nem hivatalosan megalapul a Fédération Internationale Féline nemzetközi szervezet.

Macskakiállításokat a különböző regisztrált macskás egyesületek rendeznek, ezeknek a bírálati rendszere eltérhet egymástól.

Macskakiállítások látogatóként, azaz miért érdemes látogatni macskakiállításokat?

  • Fajtatiszta macskák iránt érdeklődők élőben is megtekinthetik a cicákat.
  • Azok számára, akik valamilyen fajtatiszta, azaz törzskönyves cicát szeretnétek remek alkalom arra, hogy közelebbről is megismerkedjenek a fajtával, illetve beszélgethessenek tenyésztőkkel. Ez nagymértékben hozzásegíthet a megfelelő tenyésztő kiválasztásához.
  • Remek program cicabarátoknak.
  • Érdemes lehet többféle egyesület által szervezett kiállításokon részt venni, mivel a bírálatok eltérő módon zajlanak, illetve az egyesületi tagoktól függően változhatnak a kiállított macskafajták, de erről majd később írok bővebben.
A macskakiállításokra járásnak köszönhetően már Tirus megszületése előtt kiválasztottam, hogy melyik tenyésztőtől szeretném álmaim kiscicáját.
A macskakiállításokra járásnak köszönhetően már Tirus megszületése előtt kiválasztottam, hogy melyik tenyésztőtől szeretném álmaim kiscicáját

Macskakiállítások tenyésztőként, gazdiként, azaz milyen veszélyeket hordozhatnak a macskakiállítások?

  • A látogatók annak ellenére is megpróbálnak a ketrecekbe nyúlni, hogy ki van írva a ketrecekre ennek tiltása. Ennek oka, hogy a cicára kerülhetnek vírusok, baktériumok. Amennyiben meg szeretnétek simogatni egy cicát, minden esetben kérdezzétek meg erről előtte a gazdáját, van olyan, aki kézfertőtlenítés után ezt meg szokta engedni.
  • A leggondosabb fertőtlenítés ellenére is haza lehet vinni fertőzéseket és vírusokat. Ezeket a cicák egymásra tudják ragasztani.
  • Sok cica természeténél fogva sem alkalmas a macskakiállításon való részvételre. Az ilyen cicusoknak komoly stressz forrást jelent egy-egy macskakiállítás.

Macskakiállítás egy leendő gazdi szemszögéből

Engedjétek meg, hogy röviden leírjam saját tapasztalataimat a macskakiállítások világáról. Rendszeres olvasóim már tudják, hogy Tirus megszületése előtt is jártam már macskakiállításokon. Már az első ilyen kiállításon találkoztam a Heart Stealer Maine Coon Cat Cattery tenyészettel, majd a második kiállításon már lehetőségem is nyílt egy kis beszélgetésre.

Már ekkor eldőlt, hogy tőlük szeretném majd leendő kis szőrgombócomat. A harmadik kiállításon már Tirus megszületését követően mentem el, direkt azzal a céllal, hogy érdeklődhessek az akkor még „Megfigyelés alatt” lévő státuszban lévő Tirusról.

Jó, ha tudjátok, hogy a kiállításokon folyamatosan zajlanak a bírálatok, emiatt a tenyésztők és gazdik nem mindig érhetők el egy beszélgetésre. Tapasztalataim alapján inkább a kiállítás nyitása körüli időpontokban érnek rá jobban beszélgetni az érdeklődőkkel, de ez függ a bírálati beosztásoktól is.

Meglátásaim szerint érdemes elmenni többféle egyesület által szervezett kiállításokra. Az MMME, azaz Magyar Macskamánia Egyesület által szervezett kiállításon kétszer vettem részt. Már itt is nagyon megfogott, hogy élőben láthatom bizonyos kedvenc fajtáimat.

Aztán Tirus születése után eljutottam a Felis Hungarica (Magyar Macskások Egyesülete), azaz a FIFe magyarországi tagegyesületének a kiállítására. Itt a bírálatok eltérőségén kívül rögtön szembetűnt, hogy az MMME macskakiállításon látott macskafajták között van átfedés, viszont voltak számomra eddig élőben még nem látott macskafajták is. Külön öröm volt számomra, hogy láthattam élőben norvég erdei macskákat.

Másik eltérést a fajtabemutatók jelentették. Itt pont a maine coonokról és a norvég erdei macskákról tartottak fajtaismertetőt. Itt kitértek a két fajta közötti hasonlóságra és különbségekre. Élmény volt még hallani a beszédes keleti cicák hangját is.

Macskakiállítások egy gazdi szemszögéből

Sokan kérdezték már tőlem, hogy miért nem viszem Tirust macskakiállításra, mivel szépségét tekintve megállná a helyét. Természetesen engem is csábítanak a szép serlegek és érmek, de van ami ennél is fontosabb. Ez pedig Tirus egészsége. Eddig az alábbi okok miatt nem vittem Tirust macskakiállításra.

  • Természetét tekintve neki nagy stressz forrást jelentene egy kiállításon való részvétel. Inkább otthon szeret uralkodni Őfelsége a gazdi alattvaló felett, nem pedig egy ketrecbe zárva lenni.
  • Félek, hogy ráragad valamilyen fertőzés.

Remélem, hogy sikerült Nektek pár hasznos és érdekes információval szolgálni a macskakiállítások varázslatos világáról.

Related Posts
The dream kitten was finally born. Heart Stealre Ti'ramisu is a 4-week-old kitten.
Végre megszületett álmaim kiscicája!

Egy kiscica kiválasztása bonyolult és felelősségteljes, valamint időigényes folyamat. Először ki kell választani a megfelelő, számunkra szimpatikus tenyésztőt, majd ki Read more

Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Egy új élet kezdete. Heart Stealer Ti'ramisu első napja új otthonában.
Egy új élet kezdete – Mini Tiri első napja új birodalmában

Nos igen, ez a rémült kis csöppség a fotón én lennék, Mini Tiri, avagy a kis Füles Mókus, ahogy gazdim Read more

Tiramisu with his feather pole on the first day in his new home
Megismerkedés új otthonommal – A kezdetek

Úgy döntöttem, elkezdem írni a titkos naplómat. És hogy miért titkos? Mert még a gazdim sem tud róla. 🙂 Megannyi Read more