Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.

Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, jelen esetben maine coon kiscica ára. Előre is le szeretném szögezni, hogy jelen blogbejegyzésemben nem kívánok kitérni a szaporítókra, viszont mint egy korábbi írásomban is kitértem rá a szaporítókat nem szabad támogatni.

Habár olcsóbban adják el a cicákat rontják a fajta standardját, sokszor beteg cica vagy a későbbiekben betegségtől szenvedő cica kerül eladásra, amelyre aztán a gazdi fizetheti a drága kezelési költségeket, nem beszélve, hogy támogatta a betegségtől szenvedő újabb cicák szaporítását. Fontos leszögezni, hogy a törzskönyvvel nem rendelkező cica nem tekinthető maine coonnak, maximum maine coon jellegűnek.

Egy maine coon kiscica ára tenyészetenként változó lehet, de tenyészeten belül sem egységesek az árak. Tenyészetek esetében is fontos a megelőző kutatómunka, amelyekről bővebben itt olvashattok.

Tirus 12 hetes korában.
Tirus 12 hetes korában

Heart Stealer Ti’ramisu 2018 végén született, 2019-ben vettem meg. Kis kutatómunkát végezve az interneten az azóta eltelt pár év óta emelkedett a maine coon kiscicák ára, 2021-es adatok szerint kedvenc célra 200 000-250 000 Ft-ért már kaphatók kiscicák. Tenyésztésre szánt egyedek esetében határ a csillagos ég.

Mi mindentől függ egy maine coon kiscica ára?

Egy kedvenc célra eladó kiscica ára több mindentől is függ, amibe sokan bele sem gondolnak azok közül, akik kritizálják, hogy miért ilyen drágák a törzskönyves cicák.

Ezek a tényezők többek között:

  • szülők származása
  • a cica színe
  • a cica neme
  • a tenyésztő költségei

A tenyésztők költségei

Sokan gondolják azt, hogy a tenyésztés milyen jól jövedelmező foglalkozás. A tenyésztőknek azonban a vállalkozásuk után fizetendő adókon és járulékokon kívül vannak állandó és változó költségei. Sokan nem gondolnak bele tehát abba, hogy egy tenyésztőnek mekkora költsége keletkezik, amelyet mind beleépítenek a kiscicák árába.

Ide tartozik a szülők beszerzési költsége. Ha például saját tenyésztésű valamelyik szülő macska, akkor a kiscica ára is kevesebb általában, mint egy külföldről érkezett szülőkkel rendelkező pöttöm kis szőrpamacsnak. A kiállítási költségek szintén a tenyésztő pénztárcáját terhelik. A korábban leírtakból is következik, hogy az almokon belül is lehetnek árbeli különbségek (cica színe, neme).

Vannak kiscicák, akiket tápszerezni kell. Mivel a tápszerek sem olcsók, ezek is bekerülnek a tenyésztő költségei közé. Ehhez hozzájön még a szülők tartási költsége, mint például a prémium minőségű macskatápokkal történő etetés, a macskaalom, valamint az állatorvosi költségek. Egy vemhes nőstényt többször kell például állatorvosi vizsgálatra hordani, de a tenyészállomány egészségügyi tesztelésére is komoly összegeket kell kifizetniük a tenyésztőknek.

Nem is gondolnánk, mennyiféle költség épül be egy kiscica árába.
Nem is gondolnánk, mennyiféle költség épül be egy kiscica árába

Egy törzskönyves kiscica költségei a tenyésztőnél

Hasonló költségek felmerülnek a kiscicák esetében is tenyésztőnél töltött idő alatt. A jó, megbízható tenyésztők prémium minőségű száraz és nedves eledellel, valamint hússal is etetik az állatokat. Ezenkívül macskaalomra is szüksége van a kiscicáknak egy bizonyos idő elteltével. A játékok, macskabútorok szintén szükséges kellékei egy tenyészetnek is. Az apró bársonytalpúak esetében az állatorvosi költségek, mint például a chip, a féregtelenítés, illetve a kombi oltások is pénzbe kerülnek.

Az sem mindegy természetesen, hogy a cicák milyen életkörülmények között cseperednek fel. Időnként szükséges a kiscicák kirepülése után újrafesteni a falakat vagy egyéb károkat kijavítani, amelyek szintén kiadást jelentenek a tenyésztő részére. Egy rendes tenyészet azonban erre is ad, illetve ellátja a kiscicák helyiségét is a számukra megfelelő macskabútorokkal és játékokkal. Ez sokban hozzájárul későbbi természetükhöz, szocializációjukhoz.

A tenyésztő egyéb költségei

Egy rendes tenyészetben a kiscicákkal együtt jár egészségügyi garancia, illetve egy ún. tenyésztői után követési rendszer, amelynek szintén vannak költségei, viszont cserébe a boldog cicatulajdonos bármilyen felmerülő probléma esetén bátran fordulhat a cicusa tenyésztőjéhez.

A fentebb leírtakon kívül egy-egy kiscica árát befolyásolhatja még az is, hogy kedvenc célra vagy tenyésztésre lesz-e értékesítve, illetve hogy belföldre vagy külföldre kerül-e eladásra.

Megjegyzendő, hogy egy jó tenyésztő képzi magát állategészségügyi és tenyésztői képzéseken vesz részt, mint pl. a Pawpeds. Ezeknek szintén költsége van.

Fontos, hogy nem szabad bedőlni a szaporítóknak, miszerint törzskönyv nélkül olcsóbb a kiscica. Egy törzskönyv nem drága (2000-3000 Ft körüli összeg). Ebben az esetben semmiképp ne vegyetek kiscicát, mert így csak a szaporítók munkáját támogatjátok.

Tenyésztésből kivont felnőtt macskák

Azok számára, akik nem szeretnének ennyit költeni törzskönyves maine coon kiscicára, jó lehetőség lehet a tenyésztésből kivont, kedvenc célra ivartalanított törzskönyvvel rendelkező „nyugdíjazott” macskák megvásárlása. Ezek ára töredéke is lehet egy kiscica árának.

Neves tenyésztőknél természetesen itt is megszűrik a jelentkező gazdikat, akárcsak a kiscicák esetében. Továbbra is feltétel a megfelelő gondozás, játék, illetve a prémium tápokkal történő etetés.

Összefoglalva elmondható, hogy egy maine coon kiscica ára eltér tenyészetenként (mivel a minőségibb tenyészet általában magasabb áron adja el a kiscicákat), almonként és almon belül is. Ezért is fontos minden esetben, hogy egy kiszemelt bársonytalpú esetében az adott tenyészetnél érdeklődjetek, és ne kezdjetek el hasonló kiscicák ára után kutatni például egy másik tenyészet honlapján.

Related Posts
Choosing a right breeder. Heart Stealer Ti'ramisu is a 12-week-old kitten.
Nélkülözhetetlen tippek tenyésztő választáshoz

Jelen írásomban egy nagyon fontos témát szeretnék megismertetni Veletek. Sok kérdés található a különböző internetes fórumokon azzal kapcsolatban, hogy kitől, Read more