A maine coonoknak nincs szükségük fürdetésre.

Tippek a maine coon szőrápolásához

A közepesen hosszú és hosszú szőrű cicák, mint például a maine coon szőrápolása különösen fontos, mert a nem megfelelően gondozott szőr összecsomósodhat, a csomók alatt pedig bőrgyulladáshoz vezethetnek. A különböző fajta cicáknak különféle szerkezetű szőrzete van, ezért mindig az ennek megfelelő szőrzetápolási technikát kell figyelembe venni.

Jelen blogbejegyzésemben főként a maine coon cica szőrének ápolásával fogok foglalkozni, mivel ebben van gyakorlati tapasztalatom, de pár szó erejéig kitérek az általános szőrápolásra és annak fontosságára is.

A macskák szőrzetápolása, beleértve a rövid szőrű bársonytalpúakat is, nagyon fontos a vedlési időszakban. Ezzel elkerülhetjük, hogy a cica mosakodás közben rengeteg szőrszálat lenyeljen (megakadályozva ezzel a bélelzáródás lehetőségét). Ezenkívül a bent tartott cicusok esetében kevesebb kihullott szőrt kell összetakarítanunk.

Rendszeres szőrápolás mellett kevesebb lesz az otthonunkban az összetakarítandó macskaszőr.
Rendszeres szőrápolás mellett kevesebb lesz az otthonunkban az összetakarítandó macskaszőr

Milyen fésűvel ápoljam a cicám szőrét?

A vedlési időszakon kívül a rövid szőrű egyedeket elegendő lehet egy gumikefe, közepes- és hosszú szőrű fajtáknál pedig már szükségünk lesz különböző fogazat sűrűségű egysoros fésűkre és kártolókefékre, mélyre ható kefékre. Javaslom a bolhafésű beszerzését is, nem csak bolhás macskák részére, mivel ezzel is nagyon szépen lehet kifésülni a cicusok szőrét. Itt említeném meg, hogy a rendszeresen fésült macskákban a gazdi is könnyebben és gyorsabban észreveheti a bolha ürüléket, amely jelentősen lerövidítheti a bolhákkal szembeni küzdelmet.

Milyen gyakran kell megfésülni a cicát?

A fésülés gyakoriságáról gyakran olvashattok kérdéseket az internetes fórumokon is. Most ezzel kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget nyújtani, mielőtt még áttérnék a maine coon cica szőrének ápolására. Vedlési időszakon kívül a rövid szőrű macskákat elegendő hetente egyszer átfésülni. Perzsa cicáknál a naponta történő fésülés ajánlott. Azon macsekok bundája, amely sűrű aljszőrzettel rendelkezik, szintén alapos, heti többszöri gondozást igényel.

Maine Coonok szőrzetápolása

Maine Coonok esetében nem lehet általánosítani, hogy közepesen hosszú szőrűek és elegendő a hetente párszori fésülés vagy akár a hetente egyszer történő bundaápolás. Ennek oka, hogy egyes cicusok, (pl. nem ivartalanított macskák) szőre rövidebb, azonban vannak olyan maine coonok is, akik a közepes hosszúságúnál jóval hosszabb szőrrel rendelkeznek. A bunda csomósodásra való hajlama, illetve sűrűsége (pl. kijárós cicák esetében sűrűbb) szintén egyedenként változó.

Tirus "kedvenc" macskafésűivel
Tirus „kedvenc” macskafésűivel

Érdekességként megjegyzem, hogy a maine coonok szőrének végleges hosszúsága némely cicánál csupán 2 éves kor után alakul ki. A szőrzet hosszúsága tenyész cicák „nyugdíjazása” miatti ivartalanítása után is gyakran megváltozik és hosszabb lesz.

Ejtsünk még pár szót a csomósodásra leginkább hajlamos problémás területekről. Ezek közé tartozik a hónalj, a has és a fenék tájéka. Ezen területeket érdemes különösen odafigyelve fésülgetni. Amennyiben megtörtént a baj és észreveszünk egy csomót a selymes szőrzetben, akkor több megoldás közül választhatunk.

Elsőként próbáljuk meg kifésülni bontófésűvel. Amennyiben egyedül nem bírunk bársonytalpú kedvencünkkel, abban az esetben kérjünk segítséget.

Második lehetőség, hogy ollóval kivágjuk a kérdéses csomót, amennyiben a fésülés nem segít az esetben. Itt is nagyon óvatosan kell eljárni, nehogy megsértsük cicusunk bőrét.

Több csomó esetén vagy akkor, ha a fenti technikákkal nem járunk sikerrel, vigyük el kis kedvencünket egy macska kozmetikushoz vagy az állatorvosunkhoz.

Most pedig tekintsük át Tirus fésű gyűjteményét!

  1. bolhafésű: Alkalmas csomók kibontására és bolhák, bolha ürülékek szőrzetből való eltávolítására.
  2. egysoros bontófésű: Alkalmas csomók kibontására, általános fésülésre is szoktuk használni a ritkább fogazatú részt.
  3. kevésbé mélyre ható kis kefe: Átfésülésre, bontófésűvel együtt csomók bontására is jó.
  4. kevésbé mélyre ható kétoldalú kefe: Egyik oldalon sörték, a másik oldalán műanyag gumi a fémek végén, hogy ne sértse a macsek bőrét. Átfésülésre használjuk
  5. mélyre ható kétoldalú kefe: Átfésülésre használjuk.
  6. mélyre ható kefe: Átfésülésre használjuk.
Tirus szőrápoló készlete
Tirus szőrápoló készlete

Mit tegyünk, ha a macskánk nem szereti a fésülést?

Végezetül ejtsünk pár szót azon cicákról, akik a fésülködést nem egy jó kis cica masszázsként élik meg, hanem foggal-körömmel, akarom mondani karommal tiltakoznak a folyamat ellen. Ilyenkor jó megoldás lehet egy vastagabb kesztyűt felhúzni a fésüléshez. Ezenkívül számos megoldás is olvasható az interneten ezzel kapcsolatban, azonban nálunk nem mindegyik vált be.

Hiába fésülgettem már kis korától kezdve Tirust nála a fésű egyenlő a Fésű Mumussal. Van, amikor már a puszta látványa hatására menekülőre fogja a dolgot.

Az ajánlott technikák közül nálunk a szakaszokban történő szőrzetápolás vált be, emiatt mi a maine coonok esetében ajánlott heti egy-két alkalomnál többször fésülködünk. Tirus kedvétől függően ez pár másodperctől eltarthat akár 5-10 percig is alkalmanként.

Nagyon raplis kedvében jobb, ha békén hagyom, viszont játék vagy evés után jobban megengedi a fésülgetést. Nálunk a jutalom falatos megoldás sem igazán vált be sajnos.

Végső megoldásként el lehet vinni a cicát macskakozmetikushoz. Ilyen eset nálunk még nem fordult elő.

Kell-e fürdetni a maine coonokat?

A hiedelmekkel ellentétbe a maine coon cica szőre nem igényel fürdetést. Bár szeretik a vizet pancsolni ivás közben vagy a kádban vagy a mosdókagylóban hűsölni (főleg nyáron), fürdetni csak kiállítások előtt vagy olyan esetben kell őket, amikor valamivel (pl. étolaj) bepiszkolódott a bundájuk.

A maine coonoknak nincs szükségük fürdetésre.
A maine coonoknak nincs szükségük fürdetésre

A fürdetéssel a bőr elveszíti természetes ellenálló képességét, ezért nem ajánlott a gyakori fürdetés. Amennyiben a bunda csapzott vagy zsírosabb, abban az esetben segítségetekre lehetnek a száraz samponok vagy a baba hintőporok. Túlzásokba azonban ezekkel a vegyszerekkel sem szabad esni.

Összefoglalva, a macskák, és köztük a maine coon cica szőrzet ápolása rendkívül fontos, elősegíthetjük ezzel is kis kedvencünk egészséges és boldog életét.

Related Posts
Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Tiramisu alszik a macskajáték egerével.
Milyen macskajátékokat válasszunk maine coonunknak?

A maine coonok a legnagyobb házimacska fajta, ezért a méretükből adódnak vannak bizonyos különbségek a számukra alkalmas macskajátékok és a Read more

Érdemes macskakiállításokra járni? Tirus a macskajátékával.
Érdemes macskakiállításra járni?

Biztos sokatokban megfogalmazódott már a címben található kérdés, azaz érdemes-e macskakiállításokra járni. Most egy kis segítséget szeretnék Nektek adni és Read more

Utazás macskával. Tirus a szállítóboxával.
Utazás macskával

Fajtatiszta, törzskönyves cicák esetében gyakran merül fel az a probléma nyáron, hogy mi legyen a cicussal. A kinti cicatulajdonosok számára Read more