A pihenő cicák nyugalmat árasztanak.

Egy tükör, egy tanító és egy örök szerelem – Macskák és spiritualitás egy gazdi szemével

Most induló blogbejegyzés-sorozatomban egy kicsit komolyabb, spirituálisabb témát szeretnék megosztani Veletek: macskák és spiritualitás egy gazdi szemével. A macskákat már az Ókori Egyiptomban is istenként kezelték, majd a sötét középkorban a boszorkánysággal kerültek összefüggésbe és üldözték őket. Ezen példákon keresztül is látható, milyen szélsőséges dolgokat képesek kapcsolni az emberek egyes teremtményekhez vélt hiedelmeik alapján. De mi a helyzet napjainkban? Milyen szerepet töltenek be a macskák lelki és spirituális életünkben?

Szeretném megnyugtatni azon olvasóimat, akik számára távol áll a spiritualitás, illetve még csak most kezdenek ismerkedni vele, hogy igyekszem ezen írásomat is számtalan példával alátámasztani a Tirussal és Thénivel eltöltött eddigi évek tapasztalatai alapján.

Rögtön leszögezném, hogy itt közölt gondolataim nem egyből születtek meg. Több évbe is beletelt mire ráébredtem ezekre az összefüggésekre.

Hogyan befolyásolják a macskák lelki fejlődésünket és boldogságunkat?

Ki nem ismerné a mondást, miszerint „Macskák nélkül lehet élni, de nem érdemes”. Megosztani az otthonunkat egy ilyen különleges teremtménnyel sok mindenre megtaníthatja az arra fogékony gazdit.

Ezek a bölcs állatok megtanítanak minket a következőkre:

  • felelősségvállalás
  • őszinteség
  • nyugalom
  • a jelenben élés
  • feltétel nélküli szeretet
  • boldogság
  • kedvesség
  • elfogadás
  • megbocsátás
  • tárgyi dolgok fontosságának háttérbe szorítása
  • hála

Felelősségvállalás

Mint azt Antoine de Saint-Exupéry A Kis herceg regényének híressé vált idézete is alátámasztja, felelősséggel tartozunk azért, akit megszelídítettünk. Egy házi kedvenc tartása a felelősségvállaláson túl kötelességre is tanít. Nem mondhatod azt négylábú kedvencednek, hogy bocsi, ma nincs kedvem kitisztítani a cica almodat. Illetve mondhatod, de a lehetséges következményekkel és annak kellemetlenségeivel (pl. más helyet keres magának) Neked kell számolnod.

A macskatartás nagy felelősséggel jár
A macskatartás nagy felelősséggel jár

Joggal kérdezheted, kedves Olvasóm, hogy mi köze van a kötelességnek a lelki és fizikai egészségedhez. Nos, a válasz igen egyszerű. Sokan vívnak csatát lustaságukkal annak érdekében, hogy teljesítsék testi kötelességeiket, azaz hogy sportoljanak. Mint tudjuk sportolás során a szervezet endorfint termel. Ezen boldogsághormon szintjének emelkedése pedig a lentebb részletezett módon befolyásolja egészségünket. Azonban, ha nem vagyunk kitartóak és következetesek egy kihagyott alkalom után már könnyen jön a többi is.

Spirituális szempontból szintén szükségünk lenne a kitartásra. A mindennapi mókuskerékből kiszabadulva naponta legalább kétszer 15-20 percet magunkra kellene fordítani.

Őszinteség

„A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.”-tartja a híres közmondás. Ennek ismeretében már rögtön nyilvánvaló, hogy a hazugságot elkövető belsőleg valószínűleg azon stresszel, hogy mikor derül fény hazugságára. Kutatások bebizonyították, hogy a félelem és a stressz milyen módon befolyásolja negatív irányban egészségünket, termeli a kortizolokat.

Spirituális szempontból kiemelendő az egyik szellemi törvény, amely nem más, mint az Őszinteség törvénye.

Na de miként kapcsolódnak mindehhez a macskák?

Véleményem szerint egy macska szeretetét (és bizalmát) ki kell érdemelni (a Tirusét mindenképp). Ő nem megy oda csak azért hízelegni valakihez egy kis szeretetet koldulni, hogy valami finomságot kapjon. Erre nincs is szüksége, hiszen állandóan elérhető számára a száraz táp és megkapja tőlem a megfelelő mennyiségű szeretetet (még többet is). Azt is egyértelműen értésemre adja, ha egy kis magányra vágyik, nem tetszik neki valami vagy épp a simogatásból és babusgatásból lett elege.

Nyugalom

Ki ne vágyna egy stresszmentes életre? Azt még véletlenül sem állítom, hogy a macskatartás stresszmentes (előfordulnak csínytevések, egészségügyi problémák), de az biztos, hogy egy cica közelében gyakran átélhetünk stresszmentes, örömteli pillanatokat.

Ezek közé tartozik például, ha olyan megtiszteltetésben van részünk, hogy egy cica az ölünkbe ül (vagy fekszik) és ott dorombol, esetleg el is szundikál (Tirus esetében ez kis korában akár 2 órán át is eltarthatott). Szintén nyugtatólag hat az emberre egy komótosan mosdó cica látványa vagy akár egy szundikáló cicus megfigyelése. Ezen utóbbi egyben meg is mosolyogtathatja a szemlélődőt, mivel Tirus például gyakran vesz fel szundizás közben különféle „cica jóga pozíciókat”.

A pihenő cicák nyugalmat árasztanak.
A pihenő cicák nyugalmat árasztanak

A jelenben élés

Spirituális tanításokban, (és egyéb életmód vezetési tanácsadóknál is) gyakorta elhangzik, hogy meg kellene tanulnunk a jelenben élni, a jelen pillanatainak örülni.

A múlt elmúlt, azon változtatni nem tudunk, a jövő bizonytalanságától pedig gyakorta félünk. A félelem viszont stresszt generál a szervezetünkben.

Vegyetek példát a cicáitoktól! Miközben vele játszotok vagy éppen az öletekben dorombol, adjátok át magatokat a jelennek, legyetek hálásak, hogy átélhetitek vele ezeket a szeretetteljes, örömteli pillanatokat!

Feltétel nélküli szeretet

A kis kedvenceikkel jó kapcsolatban lévő olvasóim tudják miről beszélek. Egy családtagként kezelt cicus például megtaníthat minket a feltétel nélküli szeretetre is. A szeretet pedig jótékony hatással van egészségünkre.

Boldogság

Figyeljétek csak meg, milyen boldogok a cicák játék közben, az öletekben dorombolva, esetleg dagasztva vagy éppen akkor, amikor felemelt farkincájukkal elégedetten végigvonulnak a lakásban.

Egy boldog cica látványa minket is boldoggá tesz.
Egy boldog cica látványa minket is boldoggá tesz

Figyeljétek meg, hogy változik a hangulatotok például, amikor egy stresszes nap után hazaérve találkoztok bársonytalpú kedvencetekkel vagy épp akkor, amikor elkezdtek vele játszani! Rögtön megjelenik a mosoly az arcotokon és vele együtt a boldogság érzése is, igaz?

Mint azt később részletesebben olvashatjátok, a mosoly és a boldogság hozzásegítenek minket egy egészségesebb élethez.

Kedvesség

Szőrös kedvenceink kedvességükről, hízelgésükről híresek. És ezt a kedvességet mi is kinyilvánítjuk feléjük.

Elfogadás

Biztos vagyok benne, hogy egy kis kedvenc érkezése előtt szinte minden gazdi jelölt lelki szemei előtt megjelenik a tökéletes, minden hibától mentes elképzelés leendő cicusáról. Aztán sok esetben (hasonlóan például az emberi kapcsolatokhoz) nyilvánvalóvá válik, hogy kis kedvencünk is rendelkezik bizonyos hibákkal. Ezek közé tartozhat például a bútorokon történő karom élesítés, véleménynyilvánítás, ha elég volt a simogatás, hajnali ébresztő, alom nem megfelelő használata, stb.

Tirus "cica menyasszony" mókás pihenése
Tirus „cica menyasszony” mókás pihenése

Ilyenkor, mint az életben általában több megoldás is kínálkozik a gazdik részére. Az egyik legegyszerűbb, legembertelenebb, de sajnos sokak által alkalmazott megoldás az, amikor a kis szőrmókot kiteszik az utcára vagy beadják egy menhelyre. Ennél jobb megoldás, ha új gazdit keresnek neki. Ez azonban mind befolyással van a négylábú kedvencek lelki világára.

Szerencsére viselkedésmódbeli problémák esetén vannak olyan felelősségtudatos gazdik, akik rájönnek, hogy a kiváltó okokat kellene felfedezni és megszüntetni, ezért pl. macska-suttogóhoz fordulnak segítségül. Sok esetben kiderül, hogy elég egy apróbb változtatás ahhoz, hogy például a cica agresszióját megszüntessék.

Sokszor viszont a felelősségteljes gazdinak el kell fogadnia, hogy a cicusa olyan, amilyen. Spirituális szempontból fontos lenne embertársaink elfogadása olyannak, amilyen. Egy embert nem lehet külső nyomásra megváltozásra kényszeríteni, ezt neki is akarnia kell belülről.

Az szereti a másikat, aki a következő szempont alapján él: „Elfogadom a másikat olyannak, amilyen és nem akarok rajta változtatni.”

Vannak olyanok, akik egy házi kedvenc viselkedését könnyebben elfogadnak, mint egy embertársukét.

Nekik ebből kellene erőt meríteniük ahhoz, hogy másokat is tudjanak elfogadni olyannak, amilyen.

Gondoljatok csak bele, hány párkapcsolatot, házasságot lehetne megmenteni, és hány család maradna együtt, ha megtanulnánk elfogadni a másikat és ahelyett, hogy őt akarjuk megváltoztatni a saját belső nézeteinken, hozzáállásunkon változtatnánk. Sok esetben az a hiba, amit benne látunk bennünk is ugyanúgy megvan, csak ezt nem akarjuk beismerni és kivetítjük rá. Először magunkat kell lelkileg rendbe tenni, magunkat megismerni és szeretni.

Related Posts
Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Tiramisu alszik a macskajáték egerével.
Milyen macskajátékokat válasszunk maine coonunknak?

A maine coonok a legnagyobb házimacska fajta, ezért a méretükből adódnak vannak bizonyos különbségek a számukra alkalmas macskajátékok és a Read more

Érdemes macskakiállításokra járni? Tirus a macskajátékával.
Érdemes macskakiállításra járni?

Biztos sokatokban megfogalmazódott már a címben található kérdés, azaz érdemes-e macskakiállításokra járni. Most egy kis segítséget szeretnék Nektek adni és Read more

Utazás macskával. Tirus a szállítóboxával.
Utazás macskával

Fajtatiszta, törzskönyves cicák esetében gyakran merül fel az a probléma nyáron, hogy mi legyen a cicussal. A kinti cicatulajdonosok számára Read more