A fekete macskák úgy néznek ki, mint egy mini fekete párduc.

Fekete macskákhoz kapcsolódó hiedelmek és babonák

A macskákhoz, ezekhez a különleges lényekhez számtalan hiedelem és babona kapcsolódik mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten. Ezek egy része ellentmondásos, például van olyan ország, ahol a mi kultúrkörünkkel ellentétben a fekete macska kifejezetten szerencsésnek számít. Ebből is látható, hogy nem kellene olyan nagy jelentőséget tulajdonítani ezeknek a régi, különösképpen a fekete macskákat érintő, a középkorból származó hiedelmeknek.

Na de lássuk azokat a babonákat és hiedelmeket! Írásomban részletesebben is ki fogok még térni a fekete macskákra, illetve a középkortól még sajnos a mai napig tartó, velük kapcsolatos negatív megítélésekre. Nem szeretnék ítélkezni, de elöljáróban annyit, hogy az ilyen gondolkodásmódúak sajnálatos módom még mindig a sötét középkorban maradtak.

Szerencsére nem csak negatív babonák kaptak szárnyra doromboló kedvenceinkkel kapcsolatosan, hanem a különböző nemzeteknél találunk cicákra vonatkozóan pozitív hiedelmeket is. Nem is szaporítanám tovább a szót, kezdjük el utazásunkat a macskákhoz kapcsolódó hiedelmek világában!

A fekete macskák úgy néznek ki, mint egy mini fekete párduc.
A fekete macskák úgy néznek ki, mint egy mini fekete párduc

A macskák, mint időjósok

A népi hiedelemben számtalan megfigyelést végeztek, amelyek szerint a cicák az alábbi időjárási jelenségeket képesek megjósolni.

  • Eső lesz, ha nem megy vadászni a macska, mert álmos.
  • Eső várható, ha a füle tövét mossa.
  • Hideg idő várható, amennyiben a meleg helyet keresi a macska.
  • Hideg idő lesz, ha a macska a kályhához ül.

Fekete macskákkal kapcsolatos pozitív hiedelmek

  1. Oroszország
    • Megérintése gyógyerővel bírt.
    • A betegségektől megóv.
  2. Nagy-Britannia
    •  A tengerészek szerencsehozónak tartják, ha a fedélzeten tartózkodik.
    • Jó dolgot jelent, ha átfut valaki előtt az úton.
  3. Afro-amerikai hagyomány
    • Szerencsés lesz az, aki előtt átmegy az úton vagy meglát egy macskát.

Fekete macskákkal kapcsolatos negatív hiedelmek

Ezek nagy része az ún. sötét középkorból származik és sajnos egyes körökben még a mai napig él.

  • A sötét erőkkel szövetkező, gonosz lény.
  • Éjszakánként a boszorkányok átváltoznak macskává.
  • Ha átmegy az úton valaki előtt az úton jobbról balra, akkor szerencsétlenséget hoz annak a részére.

A negatív babonák egy fekete cicás gazdi szemével

Sokan nem tudjátok még, de anno volt egy fekete cicánk, Kormi. Imádta őt az egész család, egy igazán különleges cica volt, a természetéről már ne is beszéljünk. Amúgy sem hiszek a babonákban, de ennek okán is mélységesen felháborít az, amikor valaki még napjainkban is azt keresi, hogy hatástalaníthatná azt az „átkot”, ha átmegy előtte egy fekete cica az úton vagy meglát egy fekete cicát.

Kérdem én az ilyen emberektől, szerintük, akit egy ilyen gyönyörű mini fekete párduccal ajándékozott meg a sors, az szerintük egész életében szerencsétlen lesz, akárhányszor megpillantja a cicáját?

Kormi a kanapén.
Kormi a kanapén

Csak egy picit kéne utánagondolni a dolgoknak és akkor nem tartanánk ott, hogy az állatmenhelyeken sorra sorakoznak a gazdira váró „semmire kellő” feketék és nem csak cicák, hanem kutyusok is. Kérdem én, mit vétettek ezek az állatok, hogy ennyire félni kelljen tőlük? Volt szerencsém egy fekete uszkár kutyussal felnőni, ő volt a legjobb barátom. A természete neki is valami különlegesen szépséges volt, akár csak Korminak.

Menhelyen élő fekete cicák és kutyák

Önkéntesként sétáltattam már menhelyes fekete kutyust is. Egy kutya sem örült annyira a simogatásnak, mint ő. Látni kellett volna mindenkinek, azokat a hálás tekinteteket. A simogatástól feltöltődött kutyussal minden simi után vidám futásba kezdtünk.

Több helyről is hallottam, hogy a menhelyek Halloween környékén nem is adnak örökbe fekete macskát, mert valószínűleg bántanák őket.

Összegzés

Hosszú utat járt be a macskák kultusza, kezdetben, például az ókori Egyiptomban szent állatnak számítottak, majd a középkorban üldözték őket, napjainkban pedig egyes cicák a megérdemelt jólétben élnek, míg másokat kidobnak az utcára és bántanak.

De ne csüggedjetek, kedves macskabarát Olvasóim! Úgy gondolom, hogy mindenki tud segíteni a fekete cicákat még ma is érintő bántó magatartások megakadályozásában. Minél többen kelünk a védelmükre, annál valószínűbb, hogy csökkenni fog a velük kapcsolatos bántó bánásmód. Hacsak 10-ből 1 embert sikerül valakinek meggyőznie, már az is siker, mert az az egy ember is meg tud győzni egy újabb embert és így tovább.

Kérlek, amennyiben egyetértetek velem, és segíteni szeretnétek a fekete cicákon, osszátok meg minél többen ezt a blogbejegyzésemet! A megosztásokat előre is köszönjük Tirussal és Thénivel.

Related Posts
Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Tiramisu alszik a macskajáték egerével.
Milyen macskajátékokat válasszunk maine coonunknak?

A maine coonok a legnagyobb házimacska fajta, ezért a méretükből adódnak vannak bizonyos különbségek a számukra alkalmas macskajátékok és a Read more

Érdemes macskakiállításokra járni? Tirus a macskajátékával.
Érdemes macskakiállításra járni?

Biztos sokatokban megfogalmazódott már a címben található kérdés, azaz érdemes-e macskakiállításokra járni. Most egy kis segítséget szeretnék Nektek adni és Read more

Utazás macskával. Tirus a szállítóboxával.
Utazás macskával

Fajtatiszta, törzskönyves cicák esetében gyakran merül fel az a probléma nyáron, hogy mi legyen a cicussal. A kinti cicatulajdonosok számára Read more