Althena és Ti'ramisu a macskabiztos erkélyen

5 biztonságos megoldás benti cicád számára, hogy felfedezhesse a kinti világot

Korábbi blogbejegyzésemben már olvashattatok a kint-benti macskatartásról és az ezzel kapcsolatos véleményemről. Szeretném itt is leszögezni, hogy egyértelműen a benti cicák, tehát a benti cicatartás mellett teszem le a voksomat, legyen szó bármilyen cicáról is.

Igazság szerint nem is értem azokat, akik kiadnak rengeteg pénzt egy törzskönyves cicáért és feltesznek olyan kérdést az interneten, hogy kertben tarthatják-e a maine coonjukat. Lévén szó egy lelkiismeretes tenyésztőről, az ilyen és ehhez hasonló kérdések már szerződésszegésnek minősülnek, tehát joggal gondolható, hogy egy ilyen kérdést feltevő cicagazdi nem megfelelő tenyésztőtől, esetleg szaporítótól vásárolta meg kedvencét.

A kinti világ egy benti cica szemével

Minden, a szobatigrisére odafigyelő macskagazdi tudja, mennyire szeret kis kedvence az ablakpárkányon üldögélni és onnan nézni a madarakat, rovarokat, utcán elhaladó autókat. A kinti világ megannyi izgalmas dolgot, viszont veszélyeket és frusztrációt is rejteget a macsekok számára. Nagyon fontos tehát, hogy amennyiben úgy döntötök, meg szeretnétek ismertetni Őfelségét a kinti világgal, kitárni birodalma határait, azt kellő elővigyázatossággal és óvatossággal tegyétek meg.

A világ felfedezésének módjai

Egy lelkiismeretes tenyésztő szerződése magában foglalja a benti tartáson túl azokat a lehetőségeket is, amelyek által a cica felfedezheti a világot. Ezek az alábbiak:

  • macskabiztos erkély
  • macskabiztos kifutó
  • hámmal történő sétáltatás
  • egyéb biztonságos megoldások

Vannak cicusok, akik boldogan leélik egész életüket a négy fal között úgy, hogy birodalmukat csak az állatorvosi látogatások alkalmával hagyják el. Nincs ezzel semmi gond, amennyiben biztosítva van részükre a megfelelő ingergazdag környezet.

Macskabiztos erkély

Tirus kb. 1,5 éves korában vehette birtokába cicabiztos erkélyét. Ezzel egy új világ nyílt meg számára. Még télen is előszeretettel időzik kint pár percet kedvenc kinti komódján. Az erkély macskabiztossá alakításakor fontos szempont volt számomra, hogy nyugodt szívvel, felügyelet nélkül is kint hagyhassam Tirust. Meleg szívvel tudom ajánlani azon olvasóimnak, akik rendelkeznek erkélyes lakással, hogy bátran alakítsátok ezt át cicabiztossá. Higgyétek el, hogy nagy örömet szereztek ezzel bársonytalpú családtagotoknak.

Althena és Ti'ramisu a macskabiztos erkélyen
Althena és Ti’ramisu a macskabiztos erkélyen

Macskabiztos kifutó

Azon szerencsések, akik kertes házban laknak, építhetnek kis kedvencüknek macskabiztos kifutót. Fontos, hogy a kifutó területének az alját is tisztítsátok meg kellőképpen. Érdemes egy rácsos tetőt készíteni, hogy a cicus ne tudjon rajta kimászni.

A világ felfedezésének egyéb módjai

Azok se csüggedjenek, akiknek nincs erkélyük és kertjük sem. Amennyiben szeretnétek, számos mód van arra, hogy biztonságos módon kivigyétek bársonytalpú kedvenceteket.

Ezek a következők:

  • hámmal történő sétáltatás
  • házi kedvenceknek gyártott ún. cica babakocsi vagy kisállatszállító kocsi
  • hátizsákban való kirándulás
  • nyaralás

Macska sétáltatása hámmal

Hámmal történő sétáltatáskor fontos, hogy figyeljétek cicátok környezetre vetített reakcióit, kövessétek az ő tempóját. Legjobb, ha már kiskorától kezdve hozzászoktatjátok szobatigriseteket a hámmal való sétáltatáshoz. Mindenesetre sohasem késő hozzászoktatni a cicust a hámhoz. Úgyis kiderül, van-e hozzá kedve vagy sem.

Ez esetben fontosnak tartom a megfelelő hám kiválasztását, illetve a biztonságos sétáltatási hely kiszemelését. Nem érdemes olyan parkot választani, amely szemetes, illetve sok kutya látogatja, mert könnyen összeszedhet a cica nem kívánt betegségeket, fertőzéseket.

Legmegfelelőbbnek egy közeli erdőt vagy tisztást tartok, ahol kevesebb veszély leselkedik a cicusra. Ide elvihető a macsek panorámás hátizsákban, autóval vagy akár megfelelő szállítódobozban tömegközlekedéssel is.

Kisállatszállító kocsi

Egyre több helyen lehet találkozni kisállatszállító kocsikkal. Jó megoldás lehet a közelben található állatorvosi rendelőbe való elsétáláskor vagy egy közeli parkba való sétálás alkalmával. E sorok írója először macskakiállításon látott élőben ilyen kisállatszállító kocsit.

Hátizsákos kirándulás macskával

Napjainkban egyre népszerűbbé válik, hogy panorámás, jó légáteresztő képességgel rendelkező, direkt erre a célra gyártott hátizsákban kirándultassák meg a cicusaikat a gondos gazdik. Maine coon gazdiként fontos, hogy a kifejlett cicaméretnek megfelelő nagyságú hátizsákot válasszatok. Fel kell készülni továbbá arra is, hogy egy kifejlett maine coon kandúr elérheti a 10-12 kg súlyt is, tehát akár ekkora súlyt is szükséges lehet magatokon cipelnetek.

Nyaralás

A nyaralásból adódó problémákkal és ezek megoldásaival itt foglalkozom bővebben. Most csak annyit jegyeznék meg, hogy ha úgy döntötök, magatokkal viszitek nyaralni a cicusotokat, akkor előtte mindenképp szoktassátok őt hozzá a hámmal való sétáláshoz, illetve szükség szerint a hátizsákhoz.

A macskával való utazáshoz szükséged lesz egy szállító boxra.
A macskával való utazáshoz szükséged lesz egy szállító boxra

Tirus szemszögéből a világ

Tirusom 1,5 éves koráig ingergazdag környezetben is boldog, kiegyensúlyozott életet élt. 1,5 évesen azonban kitárult számára a világ kis szeglete. Már korábban is szívesen időzött az ablakpárkányon, most viszont az erkélyünk cicabiztossá tételével már úgy szemlélődhet, illetve pihizhet, hogy közben friss levegőn van.

Végezetül egy rettentően fontos dologgal szeretném befejezni jelen blogbejegyzésemet. Amennyiben nyaralni viszitek a cicust, de akár csak a lakhelyeteken hámmal, hátizsákban szeretnétek elvinni őt sétálni, mindenképp konzultáljatok előtte az állatorvosotokkal, hogy be tudja adni neki a megfelelő oltásokat. A csak bent tartott cicusoknak elég a kis kombi oltás, viszont a kijáró macsekoknak már szükséges beadatni a nagy kombi oltást. Ezt tőlünk az állatorvosunk minden éves oltáskor meg is kérdezi, hogy kijárós-e a cica. Külföldi utazáshoz pedig valószínű, hogy egyéb dolgokra, dokumentumokra is szükségetek lesz, erre is kérdezzetek rá jóval utazás előtt az állatorvosotoknál.

Related Posts
Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Tiramisu alszik a macskajáték egerével.
Milyen macskajátékokat válasszunk maine coonunknak?

A maine coonok a legnagyobb házimacska fajta, ezért a méretükből adódnak vannak bizonyos különbségek a számukra alkalmas macskajátékok és a Read more

Érdemes macskakiállításokra járni? Tirus a macskajátékával.
Érdemes macskakiállításra járni?

Biztos sokatokban megfogalmazódott már a címben található kérdés, azaz érdemes-e macskakiállításokra járni. Most egy kis segítséget szeretnék Nektek adni és Read more

Utazás macskával. Tirus a szállítóboxával.
Utazás macskával

Fajtatiszta, törzskönyves cicák esetében gyakran merül fel az a probléma nyáron, hogy mi legyen a cicussal. A kinti cicatulajdonosok számára Read more