Sárgarépás-édesburgonyás hamburger
Az emberi fogyasztásra szánt újabb receptünk egy zöldséges hamburger, azaz egy Sárgarépás-édesburgonyás hamburger.
Hozzávalók
Hamburger zsemle
Tangzhong
- 190 ml tej
- 50 g liszt
- 500 g liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 1 ek. cukor
- 2 kk. só
- 1 tojás
- 1 dl langyos tej
- 0,5 dl olaj
- 1 tojás a kenéshez
- szezámmag a szóráshoz
Sárgarépás-édesburgonyás hamburger pogácsa
- 4 sárgarépa
- 1 édesburgonya
- 1 burgonya
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 6 ek. liszt
- 2 marék zabpehely
- ízlés szerint só (1 kk.)
- ízlés szerint bors (15 tekerés borsőrlővel)
- étolaj
Hamburgerszósz
- mustár (ízlés szerint)
- ketchup (ízlés szerint)
Egyéb hozzávalók
- 1 lilahagyma
- 1 paradicsom
- kígyóuborka
- lilakáposzta
Elkészítés
Hamburger zsemle
- A tangzhonghoz keverd el csomómentesre egy lábasban a lisztet és a tejet! Folyamatosan kevergetve főzd besűrűsödésig, majd hagyd hűlni!
- Tedd egy nagy tálba a lisztet, sót, cukrot és keverd jól össze!
- Szórd hozzá az instant élesztőt és keverd jól össze a lisztes keverékkel!
- Add hozzá a lisztes keverékhez a tangzhongot, tojást, tejet és olajat!
- Dagaszd ki a tésztát, majd hagyd kelni kb. 1,5-2 óráig!
- Oszd a tésztát 6 egyforma részre!
- Formázd meg a hamburger zsemléket (a tésztagolyók széleit körbe a közepe felé kell behajtogatni alulra)!
- Tedd a hamburger zsemléket sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd konyharuhával letakarva keleszd őket még további 1 órát!
- Kend meg a zsemlék tetejét a tojással!
- Szórd meg a zsemlék tetejét szezámmaggal!
- 200 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd a hamburgerzsemléket kb. 18-20 percig! (alsó-felső sütési mód)
Hamburger pogácsa
- Vágd apró kockákra a vöröshagymát, majd párold meg kevés étolajon!
- Reszeld le a megtisztított sárgarépát, édesburgonyát, burgonyát (összesen 500 g) és fokhagyma gerezdeket egy nagyobb tálba!
- Add hozzá a lisztet, zabpelyhet, majd a tojást!
- Fűszerezd ízlés szerint sóval és borssal, majd keverd össze alaposan az egész tál tartalmát!
- Hagyd állni a zöldséges keveréket kb. 10-15 percig!
- Oszd a húsos keveréket 9 egyenlő részre, majd formázz belőlük gombócokat!
- Tedd a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd lapogasd le őket korong formájúra a tenyereddel!
- 200 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd meg a zöldséges fasírtokat 15-18 percig! (alsó-felső sütési mód)
Hamburgerszósz
- Keverd ki a mustárt és a ketchupot egy tálkába! (Opcionális, rá lehet rétegezni külön-külön is a hamburgerre az ízlés szerinti mennyiséget.)
Hamburger összeállítása
- Karikázd fel a zöldségeket!
- Vágd félbe a hamburger zsemléket és belsejükkel felfelé kicsit grillezd meg őket!
- Tegyél a hamburgerzsemle alsó felére lilakáposztát, majd rakj rá a szószból is!
- Tegyél a szószra hagyma és uborka karikákat!
- Tedd a zöldségekre a sárgarépás-édesburgonyás hamburger pogácsát!
- Rakj a zöldséges pogácsára paradicsomkarikákat!
- Tegyél rá egy lilakáposzta levelet, majd tedd rá a hamburgerzsemle tetejét!