Zöldséges hamburger

Sárgarépás-édesburgonyás hamburger

Az emberi fogyasztásra szánt újabb receptünk egy zöldséges hamburger, azaz egy Sárgarépás-édesburgonyás hamburger.

Sárgarépás-édesburgonyás hamburger
Sárgarépás-édesburgonyás hamburger

Hozzávalók

Hamburger zsemle

Tangzhong

  • 190 ml tej
  • 50 g liszt
  • 500 g liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 2 kk. só
  • 1 tojás
  • 1 dl langyos tej
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • szezámmag a szóráshoz

Sárgarépás-édesburgonyás hamburger pogácsa

  • 4 sárgarépa
  • 1 édesburgonya
  • 1 burgonya
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 6 ek. liszt
  • 2 marék zabpehely
  • ízlés szerint só (1 kk.)
  • ízlés szerint bors (15 tekerés borsőrlővel)
  • étolaj
Hozzávalók egy része a zöldséges hamburger pogácsához.
Hozzávalók egy része a zöldséges hamburger pogácsához

Hamburgerszósz

  • mustár (ízlés szerint)
  • ketchup (ízlés szerint)

Egyéb hozzávalók

  • 1 lilahagyma
  • 1 paradicsom
  • kígyóuborka
  • lilakáposzta

Elkészítés

Hamburger zsemle

  1. A tangzhonghoz keverd el csomómentesre egy lábasban a lisztet és a tejet! Folyamatosan kevergetve főzd besűrűsödésig, majd hagyd hűlni!
  2. Tedd egy nagy tálba a lisztet, sót, cukrot és keverd jól össze!
  3. Szórd hozzá az instant élesztőt és keverd jól össze a lisztes keverékkel!
  4. Add hozzá a lisztes keverékhez a tangzhongot, tojást, tejet és olajat!
  5. Dagaszd ki a tésztát, majd hagyd kelni kb. 1,5-2 óráig!
  6. Oszd a tésztát 6 egyforma részre!
  7. Formázd meg a hamburger zsemléket (a tésztagolyók széleit körbe a közepe felé kell behajtogatni alulra)!
  8. Tedd a hamburger zsemléket sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd konyharuhával letakarva keleszd őket még további 1 órát!
  9. Kend meg a zsemlék tetejét a tojással!
  10. Szórd meg a zsemlék tetejét szezámmaggal!
  11. 200 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd a hamburgerzsemléket kb. 18-20 percig! (alsó-felső sütési mód)

Hamburger pogácsa

  1. Vágd apró kockákra a vöröshagymát, majd párold meg kevés étolajon!
  2. Reszeld le a megtisztított sárgarépát, édesburgonyát, burgonyát (összesen 500 g) és fokhagyma gerezdeket egy nagyobb tálba!
  3. Add hozzá a lisztet, zabpelyhet, majd a tojást!
  4. Fűszerezd ízlés szerint sóval és borssal, majd keverd össze alaposan az egész tál tartalmát!
  5. Hagyd állni a zöldséges keveréket kb. 10-15 percig!
  6. Oszd a húsos keveréket 9 egyenlő részre, majd formázz belőlük gombócokat!
  7. Tedd a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd lapogasd le őket korong formájúra a tenyereddel!
  8. 200 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd meg a zöldséges fasírtokat 15-18 percig! (alsó-felső sütési mód)
Sárgarépás-édesburgonyás hamburger pogácsák a sütés előtt.
Sárgarépás-édesburgonyás hamburger pogácsák a sütés előtt

Hamburgerszósz

  1. Keverd ki a mustárt és a ketchupot egy tálkába! (Opcionális, rá lehet rétegezni külön-külön is a hamburgerre az ízlés szerinti mennyiséget.)

Hamburger összeállítása

  1. Karikázd fel a zöldségeket!
  2. Vágd félbe a hamburger zsemléket és belsejükkel felfelé kicsit grillezd meg őket!
  3. Tegyél a hamburgerzsemle alsó felére lilakáposztát, majd rakj rá a szószból is!
  4. Tegyél a szószra hagyma és uborka karikákat!
  5. Tedd a zöldségekre a sárgarépás-édesburgonyás hamburger pogácsát!
  6. Rakj a zöldséges pogácsára paradicsomkarikákat!
  7. Tegyél rá egy lilakáposzta levelet, majd tedd rá a hamburgerzsemle tetejét!
Related Posts
Tirus fürjtojásokat szimatol. Ő egy igazi gourmet cica.
Tonhalas-babos saláta fürjtojásokkal

Tonhalas-babos saláta fürjtojásokkal Első receptünk ihletője egyik kedvenc finomságom a tonhalkonzerv. Bár ehetnék főtt fürjtojást, ezt az ínyencséget még sosem Read more

Tejszínes nyúlsült Tirussal
Tejszínes nyúlsült édesburgonyával

Tejszínes nyúlsült édesburgonyával Gazdim tejszínes nyúlsült elnevezésű emberi fogyasztásra szánt receptjének ihletője egyik nagy kedvencünk, a nyúlhús. Thénivel ugyanis előszeretettel Read more

Almás-baconos csirkemell
Almás-baconos csirkemell

Almás-baconos csirkemell burgonyapürével Az almás-baconos csirkemell recept ihletője a finom csirkemell, amelyet natúran megfőzve vagy macskaeledel formájában mi is előszeretettel Read more