Az egyik macskatoalett a hálószoba egyik sarkában található.

Tippek a helyes macskaalom használathoz

Ismét egy fontos és egyben kényes témához érkeztünk. Lássuk a macskaalom helyes használatát úgy, ahogyan azt Tirus és Théni példáját keresztül megtapasztaltam.

Az interneten és macskás szakkönyvekben nagyon sok információt, tippet olvashattok a helyes macskaalom használatról, különös tekintettel a problémás esetekre. Jelen blogbejegyzésemnek nem célja ezek ismertetése, sokkal inkább az, hogy emberközelibb, avagy macska-közelibb szempontból, azaz Tirus példáján keresztül mutassam be azt, hogyan használja Ő szívesen a macskaalmot.

Mivel szerencsére nálunk még nem fordult elő almon kívüli WC-zés, emiatt nyugodt szívvel le merem írni saját tapasztalataimat.

Ideális számú és fajtájú macskaalom

Esetünkben még nem volt szükség a több macskaszakértő által is javasolt, az egy háztartásban élő bársonytalpú száma + 1 számú macskaalomra, Tiruséknaknak csak két cicaalma van. Ezek a macskatoalettek, mivel Tirus esetében maine coonról, sőt egyenesen egy maine coon kandúrról van szó, ezért csakis a kapható legnagyobb méretűek. Ezek kiválasztására tenyésztői ajánlásnak megfelelően esett a választásom.

Tirus tenyésztőjénél a kiscicák szoktatva voltak a fedett alomhasználathoz is, ezért szintén az ő javaslatára én is ilyet szereztem be. Az almosdoboz ajtaját, illetve ebből adódóan az almosdoboz szűrőjét sem használjuk. Ezáltal könnyebb a piszkos alom kiszedése és Tirus sem a sötétben kénytelen elvégezni a dolgát.

Fedett macskatoalett ajtó nélkül.
Fedett macskatoalett ajtó nélkül

Ráadásul mint kiderült, Tiruskám úgy szereti ezen tevékenységét végezni, hogy közben a fejecskéjét az ajtónyíláson kívül tartja és onnan szemléli környezetét, nehogy „rátámadjon valaki”. Ezt több helyen is olvastam, hogy a cicusok ilyenkor a legvédtelenebbek, emiatt is lehet nála ez az ösztön.

A macskaalom elhelyezése

A szakirodalomnak megfelelően az almosdoboz nálunk sem a lakás egy kieső, eldugott helyiségében található, hanem egyenesen a bázisponton, annak is egy nyugodt, védett sarkában. Tirus már az első perctől kezdve itt használta a macskaalmot, ennek helyét a korábbi tervekkel ellentétben nem változtattam meg.

Sokan csodálkoznak ezen, bár nem egy szakirodalom is ezt javasolja, hogy a hálószobában legyen elhelyezve a macskaalom. Engem ez egyáltalán nem zavar, mivel jó minőségű macskaalmokat használunk, amelyeknek kitűnő a szagmegkötő képessége, ezért nem érződik semmilyen rossz illat a hálóban.

Az ideális macskaalom

Az évek során természetesen több macskaalom is kipróbálásra került, ezekről elolvashatjátok a későbbiekben a nagy csomósodó macskaalom tesztet is. Tirusom mindegyiket lelkesen használta, viszont én egyeseket a túl poros voltuk, vagy a kevésbé jó szagmegkötő képességük, esetlegesen a drágaságuk miatt likvidáltam a repertoárból. Így találtuk meg az ideális almot, de jelen blogbejegyzésemben nem szeretném lelőni a nagy macskaalom teszt végeredményét.

Nem vagyok híve az illatosított macskaalmoknak, ezeket is használtuk párszor, de előtte igyekeztem kiszellőztetni mivel Tiruskám, mint az összes cicus a miénknél sokkal érzékenyebb orral rendelkezik.

Fentebb említettem, hogy csakis csomósodó macskaalmot használunk, ennek oka, hogy Tirus kis korától kezdve ehhez volt szoktatva, nem szerettem volna ezen változtatni.

Kipróbáltunk külön hosszú szőrű, nagyméretű cicusoknak gyártott almot is. Ez a jelenleg is használt almunktól főként szemcseméretében különbözik. Itt a lényeg szerintem, hogy ne porozzon az alom, mert ez a lakást is porosítja és gondoljatok bele, hogy szobatigrisetek is mennyi port beszív egy-egy kaparászás alkalmával.

Nagyon fontos a megfelelő méretű macskatoalett kiválasztása.
Nagyon fontos a megfelelő méretű macskatoalett kiválasztása

Egyesek esküsznek a minél kisebb szemcseméretre, révén ez hasonlít legjobban a szabadban, a nagy rokonok által is használt homokhoz. Tiruson azonban nem vettem észre semmiféle, a szemcseméret méretéből eredendő „nem szeretem” alomhasználatot.

Etető- és itatótálak elhelyezése

Etető- és itatótálat ne helyezzetek az almosdoboz közelébe, mert azt sem nagyon szeretik a cicusok. Az évek során azért kicsit még messzebb került az itató tálka, illetve a nappaliban is lett egy alternatív megoldás etető- és itatóhelyre.

A macskatoalett takarítása

Internetes fórumokon gyakori kérdés, milyen gyakran szükséges takarítani az almosdobozt napi szinten és teljesen. Kezdetben reggel és este is kiszedtem az összecsomósodott alomdarabokat. Aztán én is egyre több macskás könyvet olvastam és ezek elég eltérően nyilatkoztak a témáról. Végül áttértem a reggeli alomürítésre. Természetesen a „nagy dolgot” napközben is kiszedem.

Teljes alomtakarításra alomfajtától függően 3-4 hetente kerül sor. Ilyenkor ecetes vízzel mosom át az almosdobozt, almos lapátot, illetve annak tartóját. Jobban szeretem az ecetet, mint a vegyi fertőtlenítőszereket, mert ez természetes és kevésbé irritálja a cicák érzékeny orrát, mivel szaga gyorsan elillan.

Az egyik macskatoalett a hálószoba egyik sarkában található.
Az egyik macskatoalett a hálószoba egyik sarkában található

A LitterLocker macskaalom hulladékkezelő rendszer

Végezetül figyelmetekbe ajánlanék egy nagyszerű találmányt, sokáig nélkülöztük, de mióta rátaláltam el sem tudnám képzelni nélküle cicás mindennapjaimat. Ez a LitterLocker, amely megkímél a napi kukához rohangálástól és kitűnően magában tartja a szagokat.

Almos lapátként nekem a LitterLocker lapátja áll kézre a legjobban, de egy másik almos lapát tartójában tároljuk. Szerencsére megy hozzá színben.

Másik nagyszerű találmányként megemlíteném az almosdoboz előtti szőnyegünket, amely felfogja a tappancsokról leeső alom nagy részét.

Az almosdoboz aljára nem szoktam fóliát tenni, mivel ezt a nagy kapargászás közepette úgyis szétszaggatnák Tirus karmai.

Egyéb megoldások az almosdoboz helyett?

Megosztó kérdés szokott lenni internetes fórumokon a WC-re szoktatás kérdése. Nos, én ezt egyáltalán nem támogatom, nálunk a WC teteje mindig le van csukva.

Másik megoldásként fel szoktak merülni az önműködő macskaalmok. Ezt szintén nem javaslom Nektek, mivel a vizelet mennyiségéből és a széklet minőségéből is láthatjátok, hogy rendben van-e minden a cicussal.

Remélem, tudtam Nektek segíteni ezzel az írásommal is és sikerült megválaszolnom pár, a kezdő macskagazdinak számító olvasóim kérdéseit. Amennyiben kimaradt volna valami, kérlek, írjátok meg bátran kérdéseiteket közösségi média oldalainkon!

Related Posts
Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Tiramisu alszik a macskajáték egerével.
Milyen macskajátékokat válasszunk maine coonunknak?

A maine coonok a legnagyobb házimacska fajta, ezért a méretükből adódnak vannak bizonyos különbségek a számukra alkalmas macskajátékok és a Read more

Érdemes macskakiállításokra járni? Tirus a macskajátékával.
Érdemes macskakiállításra járni?

Biztos sokatokban megfogalmazódott már a címben található kérdés, azaz érdemes-e macskakiállításokra járni. Most egy kis segítséget szeretnék Nektek adni és Read more

Utazás macskával. Tirus a szállítóboxával.
Utazás macskával

Fajtatiszta, törzskönyves cicák esetében gyakran merül fel az a probléma nyáron, hogy mi legyen a cicussal. A kinti cicatulajdonosok számára Read more