Cicánk egészséges és boldog élete érdekében nagyon fontos a megfelelő állatorvos kiválasztása

Tippek a megfelelő állatorvos kiválasztásához

A megfelelő állatorvos kiválasztása nagyon fontos, ezért ennek a témának egy külön blogbejegyzést szánok.

A Magyar Állatorvosi Kamara témában írt írásának megfelelően jelenleg Magyarországon a gazdik szabadon választhatnak állatorvost. Ez egy bizalmi alapú döntés, amelynek van egy fontos előfeltétele: a kiválasztott állatorvosnak rendelkeznie kell kamarai praxissal. Aki ezt le szeretné ellenőrizni, az a fenti linken található forrás alján található linken megteheti ezt.

Egy jó állatorvosra szinte mindig lehet számítani. A fővárosokban, illetve vonzáskörzetükben természetesen könnyebb egy szakosodott klinikát találni, a vidéken élők általában helyi állatorvost választanak és csak szükséges esetekben viszik négylábú kedvencüket speciális állatklinikákba.

Cicánk egészséges és boldog élete érdekében nagyon fontos a megfelelő állatorvos kiválasztása
Cicánk egészséges és boldog élete érdekében nagyon fontos a megfelelő állatorvos kiválasztása

Vannak speciális esetek, amikor speciális készülékekre lehet szükség vagy csak macskákra specializálódott állatklinikán tudnak gyógyítani, de a jó állatorvos ezek kiválasztásában is tud segítséget nyújtani, ellátni tanácsokkal.

Szempontok a megfelelő állatorvos kiválasztásához

  • tapasztalt és szakértő legyen
  • adjon választ a feltett kérdésekre is
  • adjon véleményt, ha tanácsért fordulsz hozzá
  • mérlegelje mások véleményét is (pl. másik állatorvos, tenyésztő)
  • adjon megfelelő diagnózist
  • magyarázza el részletesen a szükséges kezelés menetét és a gazdi tennivalóit azt követően
  • kérésre adja meg előzetesen a kezelés díját
  • az állatorvosi rendelő a közelben helyezkedjen el
  • tiszta legyen a váróterem és az állatorvosi rendelő

Az International Cat Care (ISFM) szervezet Macskabarát klinika (Cat Friendly Clinic) elnevezésű programja a macskabarát klinikák kialakítását tűzte ki célul, ezzel is csökkentve a cicák állatorvosi rendelőbe tett látogatásakor járó stresszét.

Állatorvos választás egy gazdi szemével

Most pedig leírom személyes tapasztalataimat az állatorvos választással kapcsolatban. Kiemelném ennek fontosságát a cica gyógyulási ideje és saját kiadásaink szempontjának vonatkozásában.

Első állatorvosunk bár tapasztalt volt, megvolt a kellő szimpátia, minden szükséges információval ellátott bennünket a kezelésekről, de miután hatalmas összegeket költöttünk gyógyászati készítményekre és Tirus érzékeny pocakjának problémája nem sok javulást mutatott a váltás mellett döntöttem. Ehhez hozzájárult még az is, hogy az állatorvos rendelőjét csak autóval tudtuk megközelíteni, mert elég messze helyezkedett el a lakásunktól.

Jelenlegi állatorvosos egy fiatal, tapasztalt, jól képzett állatorvos, aki ért a maine coon fajtához is, és a helyi állatkórházban rendel. Már ezt megelőzően is számos jó tapasztalattal rendelkeztünk vele kapcsolatban, mert korábban ő gyógyította meg, illetve kezelte idős korában skót juhászkutyánkat.

Az állatorvosi rendelő fél óra alatt akár kerékpárral is megközelíthető. Az állatkórház megközelíthető még helyi járatú tömegközlekedéssel is, amely szintén előnyös azon gazdik részére, akik hozzám hasonlóan nem rendelkeznek autóval.

Az állatorvosi rendelő tisztasága számomra nagyon fontos szempont, amely kritériumnak az állatkórház váróterme és a rendelő maga is megfelel. Állatorvosunk pedig szintén megfelel a fenti lista kritériumának, egy lelkiismeretes, nagy tudású, fiatal állatorvos, aki imádja az állatokat. Mivel rengeteg betege van, emiatt munkaidőben nehéz elérni, de telefonon is mindig készségesen ellát információkkal. Tirust már több betegségből is kigyógyította, például rendbe hozta a pocakját, amelyre már súlyos tízezreket költöttünk a régi állatorvosunknál.

Összegzés

A költségek vonatkozásában fontos megjegyezni, hogy érdemes félretenni a cicusunk váratlan állatorvosi költségeire, illetve sok helyen ajánlják kisállat-biztosítás megkötését.

Ahogy cicusunk idősödik, úgy jelenthetnek egyre nagyobb terhet az állatorvosi költségek, bár itt jegyezném meg, hogy csupán erre az egy állításra nem érdemes alapozni a macskavállalás során. Esetünkben például Tirusom 4,5 éve alatt nem volt olyan év, amikor a rutin éves állatorvosi vizsgálaton felül ne kellett volna állatorvoshoz mennünk valamilyen egyéb ok miatt.

Tartsátok tehát szem előtt, hogy a cicák is élőlények és bármikor adódhatnak nem várt állatorvosi kezelést igénylő események.

Related Posts
Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Tiramisu alszik a macskajáték egerével.
Milyen macskajátékokat válasszunk maine coonunknak?

A maine coonok a legnagyobb házimacska fajta, ezért a méretükből adódnak vannak bizonyos különbségek a számukra alkalmas macskajátékok és a Read more

Érdemes macskakiállításokra járni? Tirus a macskajátékával.
Érdemes macskakiállításra járni?

Biztos sokatokban megfogalmazódott már a címben található kérdés, azaz érdemes-e macskakiállításokra járni. Most egy kis segítséget szeretnék Nektek adni és Read more

Utazás macskával. Tirus a szállítóboxával.
Utazás macskával

Fajtatiszta, törzskönyves cicák esetében gyakran merül fel az a probléma nyáron, hogy mi legyen a cicussal. A kinti cicatulajdonosok számára Read more