Tirus bent tartott maine coon cicaként boldogan fekszik a kanapén.

Benti vagy kinti macskatartás? Melyik a jobb a macskának?

Macskás fórumok, internetes közösségek örök vitatémája, hogy vajon a benti vagy a kinti macskatartás a jobb megoldás? Vegyük hát szemügyre közelebbről is ezt a témát.

Kétségkívül várhatóan tovább élnek a bent tartott cicusok, a megrögzött kinti tartók viszont folyamatosan azt hangoztatják, hogy a macskák szabadnak születtek, nem élhetnek bezárva a négy fal közé.

A benti vagy kinti macskatartás a jobb?

Több kinti cicás tapasztalattal a hátam mögött én egyértelműen a benti tartás mellett teszem le a voksomat és jelen bejegyzésemben igyekszem ezt tárgyilagosan be is bizonyítani saját példákkal is alátámasztva.

A kinti tartás veszélyei

  • fertőző betegségek
  • közúti forgalom
  • mérgezés
  • kutyák
  • ragadozók, akiknek a macskák a prédái
  • stresszforrás
  • ellopják
  • a macskák környezetvédelmi szempontból káros hatása a természetre (pl. zsákmányállataik közé tartoznak védett és ritka madarak vagy kisemlősök, hüllők)

A fentiek mellett kinti tartás eredményezhet elmérgesedett szomszédi viszonyokat is. Sokan bele sem gondolnak, hogy a felelőtlen módon nem ivartalanított macskájuk átmegy a szomszédba, ott össze-vissza jelöl mindent, odapiszkít a szomszéd kertjébe, stb.

Sok felelőtlen ember szájából hallottam már azt a kijelentést is, hogy a macskák „fogyó eszközök”, mintha csak tárgyak lennének. Zárójelben jegyezném meg, vajon ugyanezek az emberek ugyanígy vélekednének akkor is, ha több százezer forintot kellett volna kiadniuk egy állatért? (Na jó, ők az a csoport, aki Neked szegezi a kérdést: Nem mondod, hogy képes voltál kiadni ennyi pénzt egy macskára?)

Ráadásul megkérdezném még tőlük, mit tennének, ha valaki befogná a macskájukat. Sajnos ilyen esetet nem egyet hallottam már házi cicák esetében, vagyis hogy a macska gazdi tudja, hogy több helyen is etetik a cicáját.

Ezenkívül a kinti tartás mellett érvelők hangoztatják, hogy az ivartalanított macska nem kóborol, ezért nem is tudják ellopni. Ennek megcáfolására kapásból két példát is fel tudok hozni, ezek közül az egyik sajnos saját eset. És a szilveszter éjszakát már ne is említsem, amikor is a petárda és tűzijátékozás hatására sokszorosára nő az eltűnt cicusok és kutyusok száma.

Kinti-benti tartás, avagy a kijárós macskatartás

A kinti-benti tartás, hacsak nem zárt kinti kifutója van a cicusnak, szintén veszélyes és értelmetlen halálhoz vezethet a kinti lét fent leírt veszélyforrásai miatt. A kijárós macsekokat tehát fenyegetik ugyanazok a veszélyforrások, amelyek a kinti cicákat is.

A fajtatiszta macskák és a benti tartási kötelezettség

Most pedig térjünk át a törzskönyves macskákra, azokon belül is speciálisan a maine coonokra. Hányszor hallgattam már meg én is, hogy szegény Tirus, egész életét itt éli le a négy fal között, mint valami börtönbe bezárva.

Tirus bent tartott maine coon cicaként boldogan fekszik a kanapén.
Tirus boldogan éli a benti cicák életét

Az emberek nagy többsége nincs is vele tisztában sajnos, hogy mivel jár egy törzskönyves macska. Szerződésben foglalt kötelezettségekkel. Eszerint a benti tartás kötelező, de mivel nekik sem árt egy kis friss levegő, így macskahálóval ellátott erkélyre, zárt kinti kifutóra ők is kimehetnek vagy pedig a bátrabb gazdik hámmal, pórázon sétáltatva is elvihetik sétálni cicusukat.

A hámmal sétáltatás, mint lehetőség

És itt jön képbe a következő kérdés. Miért nem sétáltatod hámmal legalább azt a szegény cicát?

  • Ezen már én is elgondolkodtam, de mivel Tirus gyakorta mászik fel a konyhaasztalra (De még ilyet!), ezért nagyon le kellene fertőtleníteni a mancsait egy-egy séta után, ám ennek a sok vegyszernek én nem szeretném őt kitenni. (Igen, tudom, hogy belemászik a macskaalomba is.)
  • Másik félelmem, hogy valami nem neki valót lenyel az utcán egy óvatlan pillanatban.
  • Harmadik okként, pedig állatorvosunk tanácsára sem vinném sétálni, mivel szerinte, ha csak néha viszem ki, azzal túl nagy stresszforrásnak tenném ki őt.

A hámmal történő sétáltatás egyébként szintén egy megosztó módszer. Ellenzői szerint veszélyes is lehet, mivel a macsekok nagyon leleményes élőlények, akik ki tudják magukat szabadítani a hámból. A kinti hangos zajok pedig stresszforrást jelenthetnek a macseknak.

Személy szerint látom, hogy milyen jókat sétálnak, és milyen jól érzik magukat a szabadban az Instán bekövetett cicusok. Fontos azonban odafigyelni, hogy ebben az esetben fontos egyeztetni az állatorvossal, hogy milyen oltásokra van még szükség.

Számomra sokkal szimpatikusabb a manapság egyre népszerűbb cicáknak kifejlesztett hátizsákban vagy babakocsi szerű szállítóeszközben történő sétáltatás.

Egy időre azonban úgy döntöttem, hogy maradt a macskabiztos erkély, amit imád. Itt jegyezném meg, hogy semmiképp ne zárjuk ki a cicát az erkélyre. Engedjük meg neki, hogy szabadon ki-be mászkálhasson, a nyári kánikulában jól esik hűsölni a szobában.

Télen pár percre szoktam csak kiengedni Tirust, általában magától be is jön ennyi idő után, vagy szinte ki sem megy az erkélyre, hanem csak az erkélyajtó vonalába ülve szippantja be a friss levegőt.

Mint azt a fenti leírásból is láthatjátok, a macskák igenis szeretik a friss levegőt, a gondos gazdi feladata az, hogy megteremtse kintlétének biztonságos módját, amellyel nem veszélyezteti cicusa egészségét, hanem egy boldogabb, kiteljesedettebb életet tesz lehetővé a számára.

Related Posts
Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Tiramisu alszik a macskajáték egerével.
Milyen macskajátékokat válasszunk maine coonunknak?

A maine coonok a legnagyobb házimacska fajta, ezért a méretükből adódnak vannak bizonyos különbségek a számukra alkalmas macskajátékok és a Read more

Érdemes macskakiállításokra járni? Tirus a macskajátékával.
Érdemes macskakiállításra járni?

Biztos sokatokban megfogalmazódott már a címben található kérdés, azaz érdemes-e macskakiállításokra járni. Most egy kis segítséget szeretnék Nektek adni és Read more

Utazás macskával. Tirus a szállítóboxával.
Utazás macskával

Fajtatiszta, törzskönyves cicák esetében gyakran merül fel az a probléma nyáron, hogy mi legyen a cicussal. A kinti cicatulajdonosok számára Read more