Tiramisu alszik a macskajáték egerével.

Milyen macskajátékokat válasszunk maine coonunknak?

A maine coonok a legnagyobb házimacska fajta, ezért a méretükből adódnak vannak bizonyos különbségek a számukra alkalmas macskajátékok és a normál macskák számára szánt játékok között. Nem kell azonban megijedni ettől, csak egy kis odafigyelésre lesz szükségetek a megfelelő játékok kiválasztásakor.

A maine coonok méretét figyelembe véve ne válasszatok nekik nagyon kisméretű játék egereket, labdákat, mert ezeknél fennáll a lenyelés veszélye. Ugyanígy figyeljetek oda az interaktív játékok esetén arra, hogy a mancsukkal bele tudjanak nyúlni, pl. a pályás labda vagy interaktív etető esetében. Van, ahol külön ki is emelik a játékleírásnál, hogy ezeket tudják maine coon cicák is használni.

Ebben a macskajátékban elfér a nagy maine coon mancs is.
Ebben a macskajátékban elfér a nagy maine coon mancs is

Vadászatra ösztönző játékok

Ezen utóbbi különösen fontos a lézeres játék esetében, amikor is a cica nem tudja megragadni mancsaival a zsákmányt, annak érdekében, hogy bársonytalpú kedvencünk ne legyen frusztrált emiatt. Többen, köztük én sem javaslom emiatt a lézeres játékokat.

Játékokat vásárolhattok boltban, de készíteni is lehet otthon. Saját tapasztalat, hogy kis kedvencünk gyakran szívesebben játszik egy megfelelő méretű papírgalacsinnal, mint egy boltban megvásárolt csili-vili drága játékkal.

Melyik a legjobb macskajáték?

A kedvenc játékok sora nálunk időről-időre változik, mindig van egy aktuális kedvenc, ezt a cicusotok dönti el, hogy melyik az éppen.

Függhet a macska:

  • korától
  • életvitelétől: van-e lehetősége kifutóba menni vagy hámmal történő sétálásra
  • aktivitási szintjétől
  • vérmérsékletétől
  • természetétől, jellemétől
  • fajtájától

A boltokban megannyi színű játék közül válogathat a lelkes gazdi, fontos tudni azonban a játék kiválasztásakor, hogy a színek a macskákra kevésbé hatnak, mint inkább a hangok, mozdulatok és a szagok.

A boltokban sokféle macskajáték kapható. Tirus a macskajátékaival.
A boltokban sokféle macskajáték kapható.

Ennek oka, hogy bársonytalpú kedvenceink nem úgy látják a színeket, mint mi. A szürke különböző árnyalataiként érzékelik a barna, narancssárga, rózsaszín és piros színeket. Viszont a zöld, kék és kevésbé a sárga színeket érzékeli a szemük.

Fontos a következetes nevelés

Ezen résznél hívnám fel a figyelmet a gazdik gyakori hibájára, amelyet Ti ne kövessetek el. Legyetek mindig következetesek a kiscica nevelésével kapcsolatban és kérjétek meg családtagjaitokat is erre. Ezzel sok bosszúságtól óvjátok meg magatokat a későbbiekben.

Külön figyelmet érdemel itt a kiscicák korában egyesek körében oly lelkesen alkalmazott kézzel való játszás. Semmiképp ne kövessétek el ezt a hibát, mivel a kis fogacskákból hamarosan éles fogak, a kis csiklandozó karmocskákból pedig borotvaéles karmok lesznek. Igaz ez a többi macskafajtára is, de maine coonoknál különösen, mivel a nagy testben hatalmas erő lakozik.

A különböző játékok tárolása

Szintén egy jó tanács leendő cica gazdiknak, hogy a macskamentás játékokat zárják el játék után mindig egy légzáródós zacskóba annak érdekében, hogy megtartsák illatukat. Az egyéb játékok körül sokan azt javasolják, hogy zárjunk el mindent a közös játék után. Ez a módszer nálunk nem vált be, én időnként elteszek pár hétre egy-egy játékot, majd újból előveszem és így az újdonság varázsával hatnak Tirusra, felkeltik a kíváncsiságát.

Macskabiztos játék, pl. csörgő, zörgő labdák mindig vannak előtte, hogy ezekkel bármikor le tudja kötni magát (a jelek szerint le is szokta), amikor egyedül van otthon. Nagyon fontos viszont, hogy a nem cicabiztos játékokat, úgymint például a szalagos, tollas pálcákat vagy az olyan játékokat, amelyeken lerágható és lenyelhető részek vannak, tegyétek el mindig jól zárható helyre a játékot követően.

Tirus a macskajáték egerével. Az ehhez hasonló tollas játékokat is el kell tenni a közös játék után.
Az ehhez hasonló tollas játékokat is el kell tenni a közös játék után

Maine coon cicusotoknak vegyetek nyugodtan intelligenciafejlesztő játékokat. Ezekkel egyedül is el tudják foglalni magukat, illetve együtt is tudtok velük játszani. Mivel nagyon okos és intelligens macskafajtáról van szó, ezért bátran ajánlom Nektek az ilyen szellemi elfoglaltságot is jelentő játékokat. A foglalkoztató játékokra is vonatkoznak az előbb leírtak.

Macskajátékok fajtái

  • labdajátékok
  • játékpálcák
  • intelligenciafejlesztő játékok
  • foglalkoztató játékok
  • macskamentás játékok
  • macskagyökeres játékok
  • alagutak és bújók

Melyik a legjobb játék időpont?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Tirusom például a délelőtti játékokat részesíti előnyben reggeli után valamennyi idő elteltével. Ilyenkor mindig jelez, ha játszani szeretne. Általában azt javasolják, hogy legyen egy fix időpont a játékra.

Erre a legjobb időpont a szakirodalmak szerint az étkezés előtti vagy a lefekvés előtti játék, mivel első esetben a cica az étkezést zsákmányként értékelheti, második esetben pedig az éjszaka aktív cicákat tudjátok ily módon lefárasztani.

Tirus fiatalabb korában általában még este, lefekvés előtt játszottunk, ekkor is mindig ő jelzett, hogy játszani szeretne. A játék végét ugyanúgy jelzik egyes cicusok, mint például Tirus is. Ha elfáradt egy kis pihizéssel jelzi ezt nekem. Pár perc után figyelni kell, szeretne-e még újra játszani.

A napi szintű játék fontossága

Főleg benti cicák esetében nagyon fontos a napi játék, a maine coonok kis korukban nagyon aktívak, akkor különösen igénylik a játszást mind szellemileg mind pedig fizikailag. Felnőtt korukban pedig azért fontos, hogy a lustálkodás közben kicsit átmozgassák magukat, használják szellemi képességeiket is. Ez különösen igaz az egyedül tartott négylábú kedvenceinkre.

A közös játék közben tovább mélyíthetjük a köztünk és szobatigrisünk között lévő bensőséges kapcsolatot, illetve hozzájárulunk ezzel maine coonunk egészséges fitten tartásához, izmainak megfelelő edzettségéhez, jó anyagcsere működéséhez, fölösleges energiáinak levezetéséhez és jókedvéhez. Ezáltal, mivel nem halmozódik fel az energia túlzottan, kevesebbszer lehettek tanúi az ún. cica öt perceknek, amikor is maine coonotok szélsebesen fel-alá rohangál a lakás különböző pontjai között.

Cicusunk más módon is képes levezetni felesleges energiáit, ez pedig a lakás tárgyaiban lévő kártevés, illetve az aggresszivitás vagy akár a frusztráció miatti túl sok táplálék felvétele, amely túlsúlyhoz vezethet.

Összegzésként elmondható, rendkívül fontos, hogy napi szinten játszatok a cicusotokkal. Itt is, mint minden más esetben fontos a következetesség. Időnként változtassátok meg kedvencetek játékait, frissítsétek fel újabb darabokkal a készletet. Az inger gazdag környezet különösen fontos a csak benti cicusok számára.

A fentiekből is jól látható, hogy a békés együttélés érdekében csak annak javasolható a macskatartás, akinek van is rá kellő ideje. Nem igaz az, hogy egy macskával nem kell foglalkozni. Igenis igénylik a törődést.

Related Posts
Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Érdemes macskakiállításokra járni? Tirus a macskajátékával.
Érdemes macskakiállításra járni?

Biztos sokatokban megfogalmazódott már a címben található kérdés, azaz érdemes-e macskakiállításokra járni. Most egy kis segítséget szeretnék Nektek adni és Read more

Utazás macskával. Tirus a szállítóboxával.
Utazás macskával

Fajtatiszta, törzskönyves cicák esetében gyakran merül fel az a probléma nyáron, hogy mi legyen a cicussal. A kinti cicatulajdonosok számára Read more

Hogyan változtassuk macskabiztossá a lakást?
Tippek a macskabiztos lakás kialakításához

Ismét egy nagyon fontos témához érkeztünk. Lássuk, hogyan tehetitek lakásotokat macskabiztossá saját magatok és újonnan érkező négylábú családtagotok érdekében. Ezzel Read more