Tonhalas-babos saláta fürjtojásokkal
Első receptünk ihletője egyik kedvenc finomságom a tonhalkonzerv. Bár ehetnék főtt fürjtojást, ezt az ínyencséget még sosem kóstoltam meg. Gazdim most sem mert adni nekem, mert sose lehet tudni, mit szólna hozzá érzékeny pocim. Cserébe elárulta nekem, hogy vett nekem olyan macskakonzervet, amely tartalmaz ilyen különleges tojást is.
Kíváncsi maine coon lévén rögtön elkezdtem ismerkedni ezekkel a cica szemmel nézve furcsa alakú labdákkal. Gazdim ezen már meg sem lepődött, hogy mint annyi mindent ezeket a furcsa izéket is macskajátéknak néztem.
Hozzávalók (2 személyre)
- 18 fürjtojás (tyúktojással is elkészíthető)
- 1 tonhalkonzerv (160 g)
- 1 vörös kidney babkonzerv (410 g)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 20 %-os ételecet
Elkészítés
- A fürjtojásokat megmossuk, majd egy tálkába tesszük. Annyi vizet öntünk rájuk, hogy ellepje, majd hozzákeverünk kb. 0,5 dl 20%-os ételecetet.
- A tojásokat kb. 15 percig állni hagyjuk ebben az ecetes vízben, majd héjukról kézzel ledörzsöljük a foltos mintát.
- Enyhén sós, forrásban levő vízben 4 percig főzzük a tojásokat. ezt követően rögtön leöntjük róluk a forró vizet és hideg vízbe áztatjuk őket 1 percig.
- A tojásokat a tyúktojáshoz hasonló módon megpucoljuk, majd hosszában félbevágjuk.
- A vöröshagymát megpucoljuk és vékony csíkokra vágjuk.
- A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk és vékonyan felszeleteljük.
- A babkonzervet lecsepegtetjük, hozzákeverjük a felszeletelt hagymát és fokhagymát. Az egészet ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. (Előtte érdemes megkóstolni a tonhalkonzervet, hogy mennyire sós.)
- A hagymás-babos keveréket egy nagyobb tányérra tesszük, majd ráhalmozzuk a közepére a tonhalkonzervet. A tányért szélét körberakjuk a félbevágott főtt tojásokkal.
- Pirítós kenyérrel tálaljuk.