Hogyan változtassuk macskabiztossá a lakást?

Tippek a macskabiztos lakás kialakításához

Ismét egy nagyon fontos témához érkeztünk. Lássuk, hogyan tehetitek lakásotokat macskabiztossá saját magatok és újonnan érkező négylábú családtagotok érdekében. Ezzel sok bosszúságtól és aggodalomtól kímélhetitek meg Magatokat.

A cica érkezése előtti teendők a macskabiztos lakás kialakítása érdekében

Még a cica érkezése előtt ajánlott a következő dolgokat átalakítani a lakásunkon, bútorokon a saját magunk érdekében, hogy elkerüljük a későbbi esetleges bosszúságokat. Fontos továbbá szem előtt tartani a „leendő macskabirodalom” cicásítását is. Erre azért van nagy szükség, hogy a lehető legbiztonságosabb környezetet teremtsük meg kis bársonytalpú kedvencünk számára.

A cicák turpissága azonban nem ismer határokat, ahogy a későbbi felsorolásból is kiderül nálunk is fordultak elő olyan érdekes esetek, amire a gazdi nem is gondolna, ezért is érdemes mindig cicafejjel gondolkodni a leendő gazdiknak.

Esetünkben az intelligens, maine coonoknál oda kell figyelni arra, hogy egyszer csak „bekattanhatnak” bizonyos dolgok iránt és akkor csak arra koncentrálnak. Lehet, hogy hetekig, hónapokig, de akár egy évig sem piszkálnak hozzá valamihez, ami egyszer csak rendkívüli módon csalogatja őket egy kis rosszalkodásra a gazdi szemszögéből, az ő nézőpontjukból viszont játékra.

Ezért is fontos, hogy ingergazdag környezetben éljen mini tigrisünk, és hogy töltsünk minőségi időt cicánkkal. Fordítsunk elegendő időt játékra, hogy minél kevesebbet unatkozzon és levezethesse felesleges energiáit a mini tigrisünk.

Hogyan változtassuk macskabiztossá a lakást?
Lakásunk macskabiztossá alakítása nagyon fontos feladat még a cica érkezése előtt

A 17 legfontosabb dolog, amit mindenképp végezz el a cicus érkezése előtt

  • mosható falfesték
  • mágneszár vagy gyerekzár a bútorokra (fiókokra, szekrényajtókra egyaránt)
  • kábelspirál
  • éles dolgokat ne hagyjunk elől
  • polcokról elpakolni mindent, amit leverhet, eltörhet
  • nem elöl hagyni az apró darabbal rendelkező tárgyakat, kis dolgokat, amiket lenyelhet
  • kaparófa több helyiségbe
  • erkély macskabiztossá tétele
  • ablakok cicabiztossá tétele
  • ablakpárkányok szabadon hagyása, hogy onnan nézelődhessen
  • macskák számára mérgező növények elajándékozása
  • kanapéhuzat azok számára, akik nagyon féltik a kanapéjukat (sokan emiatt nem szeretnének cicát tartani lakásban.)
  • lepedőrögzítő
  • indukciós főzőlap védő (indukciós lap esetén)
  • mobiltöltő védő
  • matricákat eltávolítani a bútorokról, székek aljáról (ne egye meg, mivel a cica leleményesség nem ismer határokat)
  • háztartási vegyszerek, mérgek gondos elzárása, vigyázni ezekkel való takarításkor, cica nehogy lenyelje fertőtlenítős vizet (emiatt inkább ecetes vízzel takarítok)

Cicás csínytevések okozta károk

Fontos, hogy ezek miatt ne a cicát büntessük, ezekre vagy hasonlókra készüljünk fel. A károk egy része a cicatartással jár, de cserébe sok szeretetet is adnak nekünk, ami nem mérhető a tárgyiasult világgal. Fogjuk fel úgy, hogy egyedivé vált tőlük az adott tárgy.

Az értékes dolgokat tegyük el bársonytalpú kedvenceink elől. Azért tartottam fontosnak, hogy leírjam ezeket a károkat, senki ne lepődjön meg az ilyeneken, ezekre fel kell készülniük az újdonsült gazdiknak, mások viszont nem igazán részleteznek ilyeneket.

Természetesen az ilyen és ehhez hasonló károk is egyed függők, nekem is volt olyan cicám, aki nem okozott kárt a lakásban, aki elől nem kellett eldugni az értékesebb dolgokat és még a karácsonyfát sem kellett félteni tőle.

Az esetleges károkat inkább próbáljuk kivédeni, ha megtörtént a baj vagy még az előtt alternatívát kínálni mácskánknak.

Mindig mérlegeljétek, milyen károkat okozhat egy cicus a Ti lakásotokban, tudjátok-e ezt tolerálni neki. Nem szabad csak egyet legyinteni, hogy ilyen velem úgysem történhet meg, mert nálunk pl. egy évig érintetlenül maradt az a gazdi szerint hozzáférhetetlennek tűnő doboz, amiből egy szép napon Manócskám kipakolta és megrágcsálta a benne lévő lapokat.

A nagyszoba szekrényről és a padló díszszegély lécét már inkább ne is említsük. Ezeknél rájött, hogy ragasztott papírral van dolga és szépen lebontotta azt jó nagy helyeken. Az új szekrény a mai napig Tirus díszítésétől ékes, a díszszegély lécet pedig ki kellett cserélni. Ezen csínytevéseivel Tirus nem kevés anyagi kárt okozott.

A Tirus által szétkarmolt szekrény ajtaja a nappaliban.
A Tirus által szétkarmolt szekrény ajtaja a nappaliban

Mérlegeljétek ezeket, hogy ne kelljen esetlegesen új gazdit keresnie a tenyésztőnek amiatt, mert kiderül, túl sok gondot okoz a cica (felnőtt korukban is jellemzőek lehetnek ezek a csínytevések) vagy egy örökbefogadott cicus nehogy emiatt kerüljön vissza a menhelyre. Az ilyen visszaviteles esetek a cica lelkében is nyomot hagyhatnak.

Related Posts
The dream kitten was finally born. Heart Stealre Ti'ramisu is a 4-week-old kitten.
Végre megszületett álmaim kiscicája!

Egy kiscica kiválasztása bonyolult és felelősségteljes, valamint időigényes folyamat. Először ki kell választani a megfelelő, számunkra szimpatikus tenyésztőt, majd ki Read more

Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Egy új élet kezdete. Heart Stealer Ti'ramisu első napja új otthonában.
Egy új élet kezdete – Mini Tiri első napja új birodalmában

Nos igen, ez a rémült kis csöppség a fotón én lennék, Mini Tiri, avagy a kis Füles Mókus, ahogy gazdim Read more

Tiramisu with his feather pole on the first day in his new home
Megismerkedés új otthonommal – A kezdetek

Úgy döntöttem, elkezdem írni a titkos naplómat. És hogy miért titkos? Mert még a gazdim sem tud róla. 🙂 Megannyi Read more