A megbízható tenyésztők szem előtt tartják a fajta standardját.

Mi a különbség a megbízható tenyésztő és a szaporító között?

Mi a különbség a megbízható tenyésztő és a szaporító között? Hogyan ismerjük fel a szaporítókat? Ezekre a kérdésekre kaphattok választ, ha elolvassátok jelen blogbejegyzésemet.

Mint azt már a Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát? című blogbejegyzésemben is leírtam a szaporítókat nem szabad támogatni. Habár olcsóbban adják el a cicákat rontják a fajta standardját, nem viszik el a kiscicákat állatorvoshoz, így sokszor beteg cica vagy a későbbiekben betegségtől szenvedő cica kerül eladásra, amelyre aztán a gazdi fizetheti a drága kezelési költségeket, nem beszélve, hogy támogatta a betegségtől szenvedő újabb cicák szaporítását.

A szaporítók egy része ketrecben tartja a cicáit, de nagy gyakorisággal már arról felismerhető, hogy szaporítóval van dolgunk, amikor meglátjuk a zsúfolt és nem éppen tiszta, koszos tartási környezetet. Emiatt nem is szeretik beengedni magukhoz a leendő gazdikat. Az esetek egy részében az apa macska nincs is jelen, mivel a „maine coon jellegű” cicák esetében ők valószínűleg nem is maine coon fajtatiszta macskák. Gyanúra adhat az is okot, ha a látogatásunk alkalmával sokfajta macska látható.

Mivel a szaporítók nem képzik magukat, így gyakran a leendő gazdi kérdéseire is kitérő válaszokat adnak.

A kiscicákat árulhatják akár piacon is egy kocsi csomagtartójában ketrecbe zárva, ingyenes hirdetési honlapokon, esetleg akciós maine coon kiscica szövegezéssel. Sok esetben nem rendelkeznek fix árral, a kiscicákra lehet licitálni.

Fontos leszögezni, hogy a törzskönyvvel nem rendelkező cica nem tekinthető maine coonnak, maximum „maine coon jellegűnek”.

Nem szabad bedőlni a szaporítóknak, miszerint törzskönyv nélkül olcsóbb a kiscica. Egy törzskönyv nem drága (2000-3000 Ft körüli összeg). Ebben az esetben semmiképp ne vegyetek kiscicát, mert így csak a szaporítók munkáját támogatjátok.

A megbízható tenyésztők szem előtt tartják a fajta standardját.
A megbízható tenyésztők szem előtt tartják a fajta standardját

A szaporítók ismérvei

Egyes nem megbízható tenyésztők számára az a legfontosabb, hogy az aktuális divatos színű kiscicákat eladják, nem képzik magukat és nem látják el tanácsokkal a macska tulajdonosokat, akik tőlük vásároltak kiscicát. Nem érdekli őket a fajta standardja sem, ezért sok esetben rontják a cicák küllemére vonatkozó előírásokat, nem felelnek meg ezeknek.

A leendő gazdinak nagyon körültekintően kell kiválasztania a tenyésztőjét. Erről bővebben itt olvashattok. Megtévesztő, hogy egyes tenyésztők, habár rendelkeznek honlappal vagy Facebook-oldallal, járnak macskakiállításokra is, azonban nem minden esetben, de legalábbis nem minden betegségre szűretik le az állományukat.

Ellentmondásos, hogy nem minden esetben kerülnek kivonásra a tenyésztésből a valamely betegségre pozitív eredménnyel megszűrt macskák. Mivel számukra a tenyészállatok minél olcsóbb beszerzése a szempont, ezért nem tartják szem előtt a fajtanemesítést, a macskák vérmérsékletét sem.

A lelkiismeretes, megbízható tenyésztők ismérvei

Hobbi tenyésztők

A hobbi tenyésztők a minőségi munkát végző, igazi tenyésztőkhöz hasonlóan lelkiismeretes munkát végeznek. Számukra is fontos a fajta standardja és ennek megtartása. A különbség a cicákra fordított időben, illetve a macska állomány számában van.

Fajtanemesítők

Velük szemben a rendes, minőségi tenyésztők, azaz a fajtanemesítők lelkiismeretes munkával azon dolgoznak, hogy az adott fajta mind küllemben, mind pedig egészségügyileg fejlődjön. Az ilyen tenyésztők képzik magukat, tanácsokkal látják el a tőlük megvásárolt kiscicák gazdijait, tehát sok esetben rendelkeznek tenyésztői utánkövetési rendszerrel.

Rendelkeznek rendszeresen frissülő honlappal, Facebook-oldallal. A honlapon az aktuális állomány törzskönyves neve olvasható, illetve az aktuális almok fényképe is feltöltésre kerül. Otthonuk tiszta, macskabútorokkal felszerelt. Már a kiscicákat is prémium tápokkal és hússal etetik.

Fontos leszögezni, hogy a kiállításokon látható serlegek sajnos nem minden esetben jelentenek minőségi tenyésztői munkát. Ezenkívül a tenyésztői társadalom is nagyon felhígult, ezért is bír nagy jelentőséggel, hogy körültekintően válasszátok ki jövőbeni kis kedvencetek felelősségteljes tenyésztőjét, akinek fő célja a fajta jegyeinek minél magasabb szinten történő fenntartása, a fajta megőrzése.

Related Posts
The dream kitten was finally born. Heart Stealre Ti'ramisu is a 4-week-old kitten.
Végre megszületett álmaim kiscicája!

Egy kiscica kiválasztása bonyolult és felelősségteljes, valamint időigényes folyamat. Először ki kell választani a megfelelő, számunkra szimpatikus tenyésztőt, majd ki Read more

Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Choosing a right breeder. Heart Stealer Ti'ramisu is a 12-week-old kitten.
Nélkülözhetetlen tippek tenyésztő választáshoz

Jelen írásomban egy nagyon fontos témát szeretnék megismertetni Veletek. Sok kérdés található a különböző internetes fórumokon azzal kapcsolatban, hogy kitől, Read more

Tiramisu alszik a macskajáték egerével.
Milyen macskajátékokat válasszunk maine coonunknak?

A maine coonok a legnagyobb házimacska fajta, ezért a méretükből adódnak vannak bizonyos különbségek a számukra alkalmas macskajátékok és a Read more