Tirus 12 hetes kora után új otthonában.

Eladó maine coon kiscica

Jelenleg az interneten sok, eladó maine coon kiscica címmel ellátott hirdetéssel találkozhattok. Fontos megjegyezni, hogy lelkiismeretes tenyésztők hirdetéseit is meg lehet találni pl. Jófogáson, de azért nézzünk a mélyére, mit is jelentenek az egyes maine coon témában internetes oldalakon olvasható hirdetések, mely szavak, szófordulatok utalnak arra, hogy szaporítóval van dolgunk.

Eladó maine coon kiscica című gyanús hirdetések

Túl alacsony ár

Hirdetésekben előfordulhat, hogy akár 50 000-60 000 forintért is árulnak maine coon kiscicákat. Nos, ilyenkor egyből szólaljon meg az a bizonyos vészcsengő a fejetekben. Mint az a „Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?” című blogbejegyzésemben is leírtam, egy lelkiismeretes tenyésztő nem véletlenül árulja a kedvenc célra szánt szőrgombócokat 200 000 forint körüli áron.

Másrészről jusson eszetekbe a közmondás, miszerint: Olcsó húsnak híg a leve.” Egy szaporítótól vásárolt cica vételárának a többszörösét is ki kellhet fizetni a későbbiekben az állatorvosi költségekre, a lelki fájdalmakról már nem is beszélve, mivel ezek a kiscicák sajnos sok esetben idejekorán elpusztulhatnak. És minden egyes, a szaporítóktól vásárolt kiscica a szaporítók tevékenységét támogatja, az adott fajta standardját, minőségét pedig rontja.

„Maine coon jellegű” kiscica eladó

Egy másik elrettentő példa, amikor olyan hirdetést olvastok, hogy eladó „maine coon jellegű” kiscica például törzskönyves maine coon apától és kedvencként tartott maine coon anyától. De, hogy is van ez? A kedvencként tartott cicákat egy rendes tenyésztő ivartalanítási kötelezettséggel adja el. Hogy lehet ennek a cicának így törzskönyve? Hogy születhet egy kedvencként tartott macskának kölyke? Hogyan lehet egy kedvenc célra tartott macska egyben tenyészállományba is bevont macska? Számtalan kérdést vet fel ez a hirdetés és bizton állítható, hogy szaporítóval van dolgunk.

Még rosszabb eset, amikor nincs is kihangsúlyozva a hirdetésben, hogy „maine coon jellegű” az eladni kívánt cicus, hanem egyenesen maine coon kiscicaként jelenik meg. Később olvasható, hogy törzskönyves apától és törzskönyv nélküli anyától származik. Azonban a témában nem jártas gazdi jelöltek, akik nem biztos, hogy tudják a törzskönyv jelentőségét, és elhitethető velük, hogy törzskönyv nélkül több ezer forintos kedvezménnyel elvihető a kiscica, nos ők valószínűleg be is fognak dőlni ennek a hirdetésnek. Miközben, mint azt már Ti, akik rendszeresen olvassátok a blogomat biztosan tudjátok, hogy egy törzskönyv csupán pár ezer forintba kerül.

Egyéb gyanús esetek

Szintén szaporítóval van dolgunk, ha a hirdető ivartalanítási kötelezettség és törzskönyv nélkül árulja a kiscicákat.

Figyeljetek oda továbbá nagyon arra is, hogy egy kiscica 12 hetes kora előtt nem választható el az anyjától, akik ettől a kortól fiatalabb cicust akar Nektek odaadni, az szaporító.

Tirus 12 hetes kora után új otthonában.
Tirus 12 hetes kora után új otthonában

Ne dőljetek be továbbá azoknak a hirdetéseknnek sem, amelyekben az áll, hogy óriás maine coon kiscica eladó. Az általam olvasott hirdetés szövegében leírták, hogy óriás maine coon apától származik a picur. Na de itt jönnek a kérdések. Nem szelíd óriásnak szokták nevezni amúgy is a maine coonokat? Attól, hogy az apa „óriás” méretűnek van mondva, honnan tudható, hogy az adott kiscica milyen géneket örökölt felmenőitől? A kiscicák felnőtt kori mérete még almon belüli testvérek esetében is változó lehet.

És most pedig jöjjön egy olyan szín, amelynek említésénél már kezdjetek el gyanakodni. Hirdetésekben színként előfordul a szürke szín, ilyen színű maine coon cica azonban nem létezik a standard szerint.

A szaporítók, a lelkiismeretes tenyésztőkkel ellentétben a pénzre hajtanak, és nem tervezik meg az almokat a tenyésztőkhöz hasonlóan, nem érdekli őket, hogy van-e rokoni kapcsolat a fedeztetett macskák között. Ezáltal rontják a standardot és a születendő kiscicák vérmérsékletét is negatívan érintheti a nem megfelelő pároztatás.

Fedeztetés

Találhattok hirdetést, amelyben x ezer forintért „maine coon” kandúrokkal vállalnának egyesek fedeztetést. Ebben minden szépet és jót leírnak, köztük a lényeggel, hogy a cicák törzskönyvvel nem rendelkeznek. Nos, ebben az esetben viszont jó, ha tudjátok, hogy nem is beszélhetünk maine coonról, csak például „maine coon jellegű” vagy „fajtatiszta jellegű” macskáról. És itt említenék meg még egy lényeges dolgot.

Léteznek magukat tenyésztőnek kiadó szaporítók, akik a kiscica mellé még törzskönyvet is adnak, bár abban már senki nem néz, hogy pl. milyen vérvonallal rendelkeznek az adott kis szőrgombócok, a lényeg, hogy van törzskönyve, tehát maine coon. Ezért is kérlek Titeket, hogy amennyiben még nem tettétek, nagyon figyelmesen olvassátok el a tenyésztőválasztásról szóló írásomat.

Összegzés

Fontosnak tartottam megírni ezen blogbejegyzésemet, mivel egyik fő célkitűzésem a szaporítók tevékenységének a visszaszorítása és a törzskönyves cicák fajtavédelmének az elősegítése.

Related Posts
The dream kitten was finally born. Heart Stealre Ti'ramisu is a 4-week-old kitten.
Végre megszületett álmaim kiscicája!

Egy kiscica kiválasztása bonyolult és felelősségteljes, valamint időigényes folyamat. Először ki kell választani a megfelelő, számunkra szimpatikus tenyésztőt, majd ki Read more

Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Egy új élet kezdete. Heart Stealer Ti'ramisu első napja új otthonában.
Egy új élet kezdete – Mini Tiri első napja új birodalmában

Nos igen, ez a rémült kis csöppség a fotón én lennék, Mini Tiri, avagy a kis Füles Mókus, ahogy gazdim Read more

Tiramisu with his feather pole on the first day in his new home
Megismerkedés új otthonommal – A kezdetek

Úgy döntöttem, elkezdem írni a titkos naplómat. És hogy miért titkos? Mert még a gazdim sem tud róla. 🙂 Megannyi Read more