Fajtatiszta macskák esetében ivartalanítás után kapja meg a cica törzskönyvét a gazdi.

A macska ivartalanítás fontossága

Ismét egy nagyon fontos témához érkeztünk. Jelen blogbejegyzésben a macska ivartalanítás fontosságáról írok Nektek. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos mind a fajtatiszta (törzskönyves) nem tenyésztésre szánt, a tenyésztésből kivont és a házi macskák ivartalanítása.

A törzskönyves cicák ivartalanítása a szaporítás megakadályozása miatt szükséges, míg a házi macskák ivartalanítása a kóbor macska populáció növekedésének megállítása miatt, valamint a menhelyre kerülő cicusok számának csökkentése céljából lényeges. Emellett az olyan brutális gyilkosságok megakadályozása érdekében is, mint amikor a „kedves” gazdi szabadon engedett négylábú kedvencének nemkívánatos alma születik az ivartalanítás hiánya miatt és ezt az ártatlan kiscicák megölésével kívánja „orvosolni”.

Ezenkívül házi cicák és törzskönyves cicák esetében is megelőzhető a megfelelő időben történő ivartalanítással a sok bosszúságot okozó jelölgetés mind kandúrok, mind pedig nőstények esetében. Ezáltal megőrizhető például a jó szomszédi viszony. Elkerülhető továbbá a nőstény cicák hangos mivákolása, sírása, illetve a kandúrok összeverekedése, amellyel a szabadon élő példányok kisebb valószínűséggel adják át egymásnak a fertőző betegségeket. Megszüntethetők továbbá az éjszakai macska koncertek is.

Fajtatiszta macskák esetében ivartalanítás után kapja meg a cica törzskönyvét a gazdi.
Fajtatiszta macskák esetében ivartalanítás után kapja meg a cica törzskönyvét a gazdi

Az macska ivartalanítás előnyei

  • szaporítás visszaszorítása, a cicák vérvonalának védelme
  • macskaállomány szabályozatlan növekedésének elkerülése
  • kevesebb madár esik áldozatul a szabadon kóborló ragadozóknak
  • esetlegesen kevésbé csavargó cicusok
  • esetlegesen kevésbé agresszívek lesznek a cicák
  • tüzeléssel járó kellemetlen viselkedési formák megszűnnek
  • ragaszkodóbb bársonytalpúak
  • fajtatiszta szobatigrisek esetében az ivartalanítás hiánya egy jó tenyésztőtől való vásárláskor a szerződés megszegését jelenti és a gazdi a törzskönyvet sem kapja meg
  • méhgyulladás elkerülése a párzás nélkül tüzelő nőstények esetében
  • testtömeg növekedés, viszont az elhízás elkerülésére oda kell figyelni
  • maine coonok esetében elmondható, hogy az ivartalanított cicusok szőre általában hosszabb lesz, mint az ivaros cicáké

Mikor ivartalaníttassuk a macskát?

  • kandúrok estében általában az 5-7 hónapos kor a legoptimálisabb időpont
  • nőstények esetében téves hiedelem, hogy meg kell várni az első tüzelést

Ivartalanítás egy maine coon kandúr gazdi példáján keresztül

Tirus ivartalanítására 2019. június 3-án, tehát 6 hónapos korában került sor. Az időpont a tenyésztőnkkel és az akkori állatorvosunkkal konzultálva lett kiválasztva. Interneten sokféle ivartalanításnak megfelelő kort írnak, de a fél éves életkor még éppen megfelelőnek tűnt.

Az ivartalanítás előtt Tirus már 8-12 órával nem kapott enni. A cicusok ivartalanítására altatással kerül sor a rendelőben, állatorvosunkhoz fél-háromnegyed óra elteltével lehetett érte menni. Addigra megtörtént az ivartalanítás és Tirukám már ébredezett. Internetes fórumokon olvastam, hogy van, ahol leborotválják hátul a kandúrok szőrét, szerencsére ilyenre a mi dokinknál nem került sor.

Orvosi utasításra még otthon sem volt szabad kiengedni a hordozójából egy bizonyos ideig a balesetveszélyek elkerülése végett. Mikor eltelt a megadott időintervallum és Tiruska is már majd szétszedte a szállítóboxa rácsos ajtaját, akkor kinyitottam neki a hordozót. Kitémélygett a szállítóboxból és azt követően a korábban kapott tanácsoknak megfelelően követtem minden lépését.

Természetesen fel akart ugrani mindenhova, kezdve az ablakpárkánnyal és a konyhaasztallal. Minden olyan helyre feltettem, ahova fel szeretett volna menni, mert úgyis megpróbált volna felugrani. Utána mindvégig ott álltam mellette, majd amikor szeretett volna leugrani, akkor levettem onnan.

Másnapra Tirusból már kiment az altató hatása, rendesen tudott közlekedni, már ehetett is. Szerencsére elmondhatom, hogy a mi esetünk is azt igazolta, hogy a kandúrok gyorsan túl vannak az ivartalanításon, hamar felépülnek belőle, még varratszedésre sem kellett visszamennünk. Természetét tekintve Tiruson semmi változást nem vettem észre.

Tirusnak gyönyörű bundája lett az ivartalanítás után.
Tirusnak gyönyörű bundája lett az ivartalanítás után

Nőstény macskák ivartalanítása

A kandúrok ivartalanítása gyorsabb, hamarabbi a belőle való felépülés és olcsóbb is, mint a nőstény cicáké. Nőstények esetében az ivartalanítás utáni lábadozás egy kicsit hosszabb, de itt sem muszáj gallért viselnie a cicáknak. Vannak már olyan cica ruhák (vagy lehet varrni is), amelyek védik a sebet, a cica nem tud hozzáférni, viszont szabadon tud mozogni.

A műtét itt hosszabb időt vesz igénybe, mint a kandúrok esetében. Az altatásból való felébredést követően őket is érdemes szemmel tartani addig, amíg az altató ki nem ürül teljesen a szervezetükből és nem lesz ismét biztos a járásuk.

A fentiekben igyekeztem kiemelni, bebizonyítani az ivartalanítás fontosságát és egy kis segítséget nyújtani a leendő cica gazdiknak Tirus ivartalanításának ismertetése által. Mindenképp ivartalaníttassátok kedvenc célra szánt bársonytalpútokat. Ezzel nemcsak magatokat kímélitek meg az ivaros cicák nem kívánt viselkedésétől, de cicusotok egészségét is véditek.

Related Posts
The dream kitten was finally born. Heart Stealre Ti'ramisu is a 4-week-old kitten.
Végre megszületett álmaim kiscicája!

Egy kiscica kiválasztása bonyolult és felelősségteljes, valamint időigényes folyamat. Először ki kell választani a megfelelő, számunkra szimpatikus tenyésztőt, majd ki Read more

Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more

Egy új élet kezdete. Heart Stealer Ti'ramisu első napja új otthonában.
Egy új élet kezdete – Mini Tiri első napja új birodalmában

Nos igen, ez a rémült kis csöppség a fotón én lennék, Mini Tiri, avagy a kis Füles Mókus, ahogy gazdim Read more

Tiramisu with his feather pole on the first day in his new home
Megismerkedés új otthonommal – A kezdetek

Úgy döntöttem, elkezdem írni a titkos naplómat. És hogy miért titkos? Mert még a gazdim sem tud róla. 🙂 Megannyi Read more