Choosing a right breeder. Heart Stealer Ti'ramisu is a 12-week-old kitten.

Nélkülözhetetlen tippek tenyésztő választáshoz

Jelen írásomban egy nagyon fontos témát szeretnék megismertetni Veletek. Sok kérdés található a különböző internetes fórumokon azzal kapcsolatban, hogy kitől, melyik tenyészettől érdemes kiscicát vásárolni. Ebben a kezdeti tanácstalanságban szeretnék most segíteni Nektek és hasznos tippeket adni a tenyésztő választáshoz, mert én is átéltem anno ezt a helyzetet.

A kérdés fontosságát kiemelném Antoine de Saint-Exupéry szavait idézve: „Te egyszer, s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél”.

Ehhez hozzájön még az, hogy egy cicát nem 1-2 évre, hanem jó esetben akár 15 évre is választunk. Ezért is fontos a megfelelő fajta kiválasztása, amelyről bővebben későbbi blogbejegyzésemben olvashattok.

Az új négylábú családtag tenyésztőjének kiválasztása nagy felelősség.
Az új négylábú családtag tenyésztőjének kiválasztása nagy felelősség

Mivel úgymond egy új családtag fog érkezni hozzánk nem mindegy, hogy az elkövetkező éveket milyen minőségben fogjuk eltölteni kis bársonytalpú kedvencünkkel. Szaporítóktól, nem megfelelő tenyésztőtől megvásárolt állatok esetében sok helyen lehet olvasni arról az interneten, hogy milyen betegségektől szenvednek, mekkora orvosi költséggel járnak.

Sajnos még a megfelelő, lelkiismeretes tenyésztő sem jelent arra nézve garanciát, hogy nem kell állatorvoshoz vinni kedvencünket a kötelező éves oltáson kívül, viszont nem mindegy, hogy baj esetén tudunk-e tanácsért fordulni a tenyésztőnkhöz, tudunk-e tőle segítséget kérni, hogy az állatorvos javaslatai közül melyiket válasszuk, esetleg tud-e nekünk specialistát ajánlani. Egy lelkiismeretes, több éve működő tenyésztőnek már csak a tenyésztésből fakadóan is rengeteg tapasztalata van a cicákkal kapcsolatban.

Macskakiállítások szerepe a tenyésztő választásban

A tenyésztőválasztásra, tenyésztőkkel való ismerkedésre kiváló alkalmat jelentenek a macskakiállítások. Érdemes elmenni több egyesület kiállítására is, bár fontos azért szem előtt tartani azt is, hogy a kupák, érmek és serlegek nem minden esetben jelentik a legjobb tenyésztőt.

Körültekintően szét kell nézni, beszélgetni a tenyésztőkkel, feltehetjük a kérdéseinket, viszont számolnunk kell azzal, hogy a bírálatra hívott cicusok gazdái el lesznek foglalva, lehet kevesebb idejük lesz épp akkor, amikor mi is ott vagyunk a kérdések megválaszolására. Mindenesetre a személyes szimpátia már egy rövid beszélgetés során is kialakulhat.

Tirus tenyésztőjének kiválasztása már megszületése előtt megtörtént.
Tirus tenyésztőjének kiválasztása már megszületése előtt megtörtént.

Tenyésztők az interneten

A tenyésztőválasztás következő lépéseként célszerű rákeresni az interneten a begyűjtött névjegykártyákon szereplő honlapokra. Itt az általános benyomáson túl célszerű megnézni, mikor frissült utoljára az adott honlap, fent vannak-e a kandúr és nőstény macskák fotói, tervezett almok vagy csak az éppen eladásra váró kiscicák.

Érdemes megnézni a tenyésztőválasztás során, hogy van-e a kiszemelt tenyésztőnek Facebook-oldala, esetleg Instagramja, YouTube csatornája, és hogy ezekre milyen tartalmak kerülnek fel, mikor lettek utoljára frissítve, az épp eladó kis szőrpamacsokon kívül tölt-e fel más fotókat, videókat is, pl. az állományáról.

Nagyobb tenyészetek rendelkeznek saját YouTube csatornával is, ahol megtekinthetünk videókat a tenyészetről, tenyészállomány macskáiról, illetve az aktuális almok éppen gazdikereső vagy már foglalt kiscicáiról. Ily módon a már lefoglalt kis bársonytalpúak gazdijelöltjei is láthatják leendő családtagjuk fejlődését.

Tenyésztőválasztáskor a tenyésztő témában való jártassága is kideríthető azáltal, hogy tölt-e fel a már meglévő gazdiknak vagy még csak érdeklődő gazdijelölteknek szánt videókat különböző, a tenyésztést, tenyészetet érintő témákban.

A jó tenyésztő ismérve továbbá, hogy szerződést ad cicája mellé, illetve rendelkezik a szülők negatív tesztjeivel a legsúlyosabb macskabetegségekre és fajtaspecifikus betegségekre nézve.

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj és nem megfelelő tenyésztőt választottunk?

Jelen cikkem végén megemlíteném az ún. divat tenyésztőket, akik számára elsődleges szempontot jelent az aktuális divatszín iránt érdeklődők igényeinek kiszolgálása. Minden más, beleértve a cica természete és egészsége is csak ezek után következnek. Ha már rendszeres olvasóm vagy, akkor tudod, sohasem szabad csupán a szín és a méret alapján kis szobatigrist választani.

Felmerülhet kérdésként, ha a fent leírtak ellenére mégsem a legjobb tenyésztőt választjuk ki, vagy esetleg már megtörtént a kiscica megvásárlása a nem megfelelő tenyésztőtől, rosszabb esetben szaporítótól, akkor mi tévő legyen a gazdi.

Vannak tenyésztők, akik pénzért adnak tanácsot ilyen esetekben. Célszerű lehet ilyen tenyésztők elérhetőségét megszerezni, mert ha esetleg valaki mással is meg szeretnénk konzultálni például az állatorvos javaslatait, akkor ez egyfajta segítség, megoldás lehet.

Összefoglalva, elmondható tehát hogy a tenyésztő választás egy fontos lépése a kiscica kiválasztásának. Először ne szőrmókot válasszunk, hanem tenyésztőt, akitől aztán majd megvásároljuk álmaink kis szívrablóját.

Related Posts
The dream kitten was finally born. Heart Stealre Ti'ramisu is a 4-week-old kitten.
Végre megszületett álmaim kiscicája!

Egy kiscica kiválasztása bonyolult és felelősségteljes, valamint időigényes folyamat. Először ki kell választani a megfelelő, számunkra szimpatikus tenyésztőt, majd ki Read more

Heart Stealer Ti'ramisu is a 8-week-old kitten.
Mely tényezők befolyásolják egy maine coon kiscica árát?

Fórumokon gyakran ismételt kérdések közé tartozik, hogy mennyibe kerül egy maine coon kiscica, valamint, hogy miért olyan magas egy fajtatiszta, Read more